03 Februari 2013

ISU UMUM : CABARAN TANGANI TEBUSAN


Oleh NURUL ANUAR KARI

Peristiwa keganasan yang melibatkan penculikan dan penahanan tebusan semakin kerap kedengaran dalam dunia 'tanpa sempadan' kini. Rakyat Malaysia juga tidak terkecuali sama ada menjadi tebusan di dalam atau luar negara, mahupun diculik di dalam negara sebelum dilarikan ke tempat lain bagi menuntut wang tebusan.

Walaupun kejadian melibatkan warganegara Malaysia tidak banyak dan terhad, catatan kes terus meningkat berikutan suasana semasa memudahkan rakyat tempatan tinggal, belajar atau bekerja di luar negara.

Ini mendedahkan mereka kepada bermacam kebarangkalian yang sama dihadapi penduduk setempat di tempat tersebut termasuk bencana alam, ancaman pengganas, masalah perundangan, pergeseran sosial, jenayah dan bermacam lagi.

Jika situasi tebusan berlaku di dalam negara, maka semuanya bergantung kepada kerajaan dan pihak berkuasa tempatan untuk menguruskannya mengikut cara tersendiri.

Namun, jika berlaku di luar negara ataupun jika rakyat Malaysia diculik dan dibawa keluar, semuanya bergantung kepada pihak berkuasa negara terlibat memandangkan ia melibatkan batasan bidang kuasa dan hubungan diplomatik antara kerajaan kedua-dua negara.

Rekod pengurusan situasi tebusan menunjukkan pihak berkuasa Malaysia lebih gemar memilih cara lembut melalui rundingan bagi mengurangkan risiko kepada tebusan daripada serbuan bersenjata yang diamalkan pihak berkuasa di beberapa negara lain.

Bagaimanapun, sebarang tindakan perlu disesuaikan mengikut keadaan dengan keutamaan paling tinggi adalah untuk mendapatkan kembali rakyat Malaysia dalam keadaan selamat ke pangkuan keluarga mereka.

Ada kalanya tindakan yang diambil gagal menyelamatkan kesemua mangsa tebusan, ada ketika kejayaan besar yang boleh dibanggakan dan ada juga masanya kerajaan dan pihak berkuasa hanya menjadi pemerhati, mengharapkan pihak berwajib di negara terbabit dapat melakukan yang terbaik untuk semua.

Di penghujung hari, susah atau senang sedih mahupun gembira tetap dikongsi bersama setiap rakyat negara ini yang mengakui dirinya warganegara Malaysia tanpa mengira perbezaan kaum, agama, pangkat dan harta.

Sumber : Utusan Malaysia
Tarikh : 3 Februari 2013

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...