27 Jun 2011

ISU SOSIAL : ATASI ISU BUJANG TERLAJAK

Oleh Abd Razak Raaf


Agak terkejut apabila mendapat tahu bahawa lelaki di Malaysia termasuk Pahang iaitu 14,112,667 orang melebihi 13,453,154 wanita. Perbezaan 659,513 orang ini menafikan tanggapan banyak pihak wanita di negara ini melebihi lelaki. Di Pahang, kajian menunjukkan lelaki berusia antara 20 hingga 34 tahun ialah 198,600 orang, lebih ramai berbanding 188,900 wanita dengan nisbah 113 lelaki berbanding 100 wanita, melebihi paras nasional iaitu 105 lelaki berbanding 100 wanita.Ketidakseimbangan pecahan jantina ini jika dibiarkan akan memberi kesan kepada institusi kekeluargaan kerana lelaki di Pahang perlu bekerja lebih keras menambah pendapatan, memantapkan personaliti dan lebih bergaya kerana akan berlaku persaingan bagi mendapatkan pasangan hidup. Ia akan memberi kesan positif kepada produktiviti majikan, meningkatkan kitaran ekonomi kerana ramai yang berbelanja untuk mengubah gaya hidup serta melonjakkan jualan hartanah dan kenderaan untuk menarik minat wanita.

Mungkin juga berlaku fenomena lewat kahwin bagi lelaki yang mengutamakan kerjaya, manakala yang tewas dalam persaingan akan menambah jumlah bujang terlajak. Wanita tentu terlalu memilih teman hidup serta meletakkan syarat kepada lelaki yang mahu mengahwininya sama ada dari segi material dan fizikal dan akhirnya menyebabkan lelaki terpaksa mengambil masa lebih lama sebelum berumah tangga. Kekangan ini dikhuatiri turut menyumbangkan peningkatan gejala sosial seperti jenayah terutama rogol apabila lelaki bertindak luar batasan mengikut telunjuk nafsu dan kurang iman jika cintanya tidak berbalas. Ia sekali gus menjadi punca kepada masalah seks bebas akibat lelaki lebih gemar bertukar pasangan dengan alasan tidak mahu berkahwin dengan memberi bermacam alasan termasuk tidak mampu menyediakan perbelanjaan perkahwinan jika wanita terus bersikap `demanding'.

Oleh itu, kerajaan Pahang perlu memberi perhatian serius ketidakseimbangan jantina dengan mengupas permasalahan yang akan berlaku dan mengenal pasti penyelesaiannya atau ia akan terus menjadi duri dalam daging kepada masyarakat untuk tempoh jangka panjang. Mereka boleh memperbanyakkan penerangan berkaitan perkara itu dengan memasuki setiap kampung dan FELDA supaya masyarakat dapat maklumat tepat seterusnya memikirkan apakah yang boleh dilakukan termasuk mengelak gejala sosial akibat ketidakseimbangan pecahan jantina di kawasan masing-masing. Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) perlu membekalkan maklumat lengkap dan tepat mengenai perkara itu kepada kerajaan negeri supaya mudah untuk mereka menyebarkan kepada peringkat akar umbi. Pemimpin masyarakat seperti Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK), imam, ketua parti politik juga boleh membantu memberi penjelasan berhubung perkara itu dan mereka boleh mengambil inisiatif mengedarkan risalah kepada orang ramai dalam setiap majlis.

Setiap sesi penerangan itu pula perlu dijelaskan punca ketidakseimbangan jantina antaranya ialah penghijrahan keluar wanita muda di Pahang bagi mencari pekerjaan, bilangan bayi lelaki melebihi jumlah bayi perempuan dan kemasukan pekerja asing.  Diharap menerusi tindakan itu, masyarakat tempatan mendapat gambaran lebih tepat dan boleh merancang langkah seterusnya untuk cadangan kepada lelaki dengan menggalakkan mereka tidak memilih bidang pekerjaan dan meningkatkan amalan menabung bagi persiapan untuk berkahwin. Lelaki tempatan masih ada kecenderungan memilih pekerjaan seperti sektor perladangan dan pembinaan menyebabkan kerajaan terpaksa membawa masuk pekerja asing dan menyebabkan mereka terpaksa bersaing untuk mencari pasangan hidup.  Begitu juga kepada wanita, mereka boleh mencadangkan supaya tidak terlalu memilih pasangan hidup serta tidak meletakkan wang hantaran tinggi. Kerajaan juga perlu memikirkan usaha mengurangkan penghijrahan wanita dengan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan. Justeru, ia memerlukan lebih banyak kemasukan pelaburan yang akhirnya menguntungkan banyak pihak dan akan memakmurkan lagi negeri ini.

Penulis ialah Ketua Biro Berita Harian Pahang

SUMBER
BERITA HARIAN
27 JUN 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...