09 April 2011

ISU EKONOMI : PROJEK AGROPOLITAN BASMI KEMISKINAN DI LUAR BANDAR

Oleh Abdul Razak Raaff
raaffar@bharian.com.my
BERITA HARIAN 09 APRIL 2011


Usaha mempertingkatkan taraf kehidupan isi rumah berpendapatan rendah termasuk rakyat miskin di kawasan luar bandar adalah satu daripada enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang diberi tumpuan oleh kerajaan ketika melaksanakan Program Transformasi Kerajaan (GTP). Justeru, kerajaan menerusi setiap kementerian dan agensinya dipertanggungjawabkan merencana dan melaksanakan pelbagai projek bagi tujuan berkenaan, sekali gus untuk merapatkan lagi jurang perbezaan antara golongan berpendapatan sederhana dan rendah pada masa akan datang. Agenda kerajaan itu jelas sekali mahu membantu golongan berpendapatan rendah seperti petani, pekebun kecil, penternak dan masyarakat Orang Asli untuk lebih berdaya saing menerusi program pembangunan sosioekonomi yang disediakan supaya mereka mempunyai pekerjaan tetap dan memperoleh pendapatan lebih baik.

Pendekatan ‘memberi joran dan umpan untuk menangkap ikan’ jelas bertepatan dengan usaha Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) menerusi projek agropolitan yang dilaksanakan di Pahang, Kelantan dan Terengganu, dengan objektifnya untuk menyediakan pendapatan mapan untuk peserta serta mempercepatkan pembangunan ekonomi luar bandar menerusi aktiviti pertanian dan perladangan.  Buat masa ini, ada empat program Agropolitan ECER yang turut menyasarkan usaha membasmi kemiskinan dan mengimbangi pertumbuhan pembangunan antara kawasan luar bandar dan bandar iaitu, di Pekan, Pahang, Gua Musang, Kelantan, Utara Kelantan dan di Besut-Setiu, Terengganu.  Secara keseluruhannya, projek itu membabitkan penyertaan 1,600 keluarga termasuk Orang Asli dengan mewujudkan 4,000 peluang pekerjaan untuk meningkatkan pendapatan bulanan isi rumah kepada RM1,000 hingga RM2,000 dalam tempoh tiga tahun pertama serta meningkat kepada RM5,000 dalam masa lapan tahun akan datang.

Bagi memastikan projek itu sentiasa berdaya maju, ECERDC bekerjasama dengan FELDA sebagai agensi pelaksana bagi projek Agropolitan Pekan dan Besut-Setiu, seterusnya bertanggungjawab mengambil peserta sebagai pekerja, menyediakan latihan dan sokongan teknikal, memantau kualiti produk serta melaksanakan khidmat pembelian semula.  Projek Agropolitan di Gua Musang, Kelantan membabitkan 10 peserta perintis dengan aktiviti utama ialah kelapa sawit dan akuaponik, manakala penanaman koko sebagai aktiviti sekunder dengan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR) sebagai agensi pelaksana. Seramai 350 peserta lagi dijangka menyertai program itu bermula Julai ini.  Di Terengganu, 100 rumah dan 52 kandang bagi penternakan kambing Boer akan dibina menerusi projek Agropolitan Besut-Setiu, dengan fasa pertama projek berkenaan membabitkan pembinaan 38 rumah, 20 kandang dan kawasan tanaman rumput yang dijangka siap Ogos ini.

Projek Agropolitan Pekan pula dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada Ogos 2009, merangkumi tiga lokasi iaitu di Batu 8, mukim Lepar, Runchang dan Tanjung Batu, mukim Bebar dengan tumpuan utama diberi kepada penternakan biri-biri jenis Dorper yang diimport dari Australia serta ladang kelapa sawit.  Bermula di Runchang, projek perintis itu membabitkan 30 peserta Orang Asli yang bekerja di 11 Unit Penternakan Haiwan (APU) bagi penternakan biri-biri Dorper dan selepas hampir dua tahun beroperasi mereka sudah memperoleh pendapatan tetap lebih RM1,000 sebulan dan biri-biri berkenaan juga membiak daripada kira-kira 1,000 ekor ketika mula-mula beroperasi kepada lebih 1,334 ekor setakat ini.  Berikutan perkembangan itu, ECERDC mengorak satu lagi langkah dengan pembukaan satu lagi projek yang sama di Batu 8, mukim Bebar di sini yang akan menawarkan kehidupan baru yang lebih selesa kepada 100 keluarga miskin.

Antara keunikan projek Agropolitan berkeluasan 100 hektar yang akan dirasmikan Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan, hari ini ialah keluarga miskin berkenaan yang terpilih menyertai projek itu menerusi senarai e-Kasih akan ditempatkan di kawasan penempatan semula di Batu 8 yang disediakan ECERDC.  Setiap peserta disediakan sebuah rumah yang selesa dengan tiga bilik dan dilengkapi perabot termasuk set sofa dan komuniti itu turut dilengkapi pelbagai kemudahan asas seperti dewan serba guna, masjid, kedai runcit, taska, taman permainan dan pusat perniagaan.  Ketua Pegawai Eksekutif ECERDC, Datuk Jebasingam Issace John, berkata semua peserta berkenaan terbabit dengan penternakan biri-biri Dorper sebagai aktiviti ekonomi utama selain ternakan ayam dan itik dan menanam sayur-sayuran yang juga aktiviti sekunder.  Ketika ini, katanya, sebanyak 30 APU yang menempatkan 3,000 biri-biri yang akan diusahakan 100 peserta berkenaan yang mula beroperasi sejak Februari lalu.

“Kita akan membina 30 APU lagi yang dijangka siap dibina menjelang Julai depan bagi meningkatkan pengeluaran biri-biri Dorper yang kini sinonim dengan panggilan ‘Dorper Pekan’ dan mendapat sambutan menggalakkan di pasaran.  “Peserta dibayar gaji harian berjumlah RM40 bagi setiap lapan jam bekerja, namun peningkatan pendapatan itu mampu dicapai melalui hasil aktiviti sekunder dan setiap peserta juga akan diberikan insentif khas hasil keuntungan projek berkenaan,” katanya.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...