19 Januari 2011

ISU SOSIAL : TRANSFORMASI SOSIAL PELENGKAP PERUBAHAN


Sejak kebelakangan ini, kita dihidangkan dengan istilah transformasi. Terbaru, istilah transformasi digandingkan dengan istilah sosial, maka lahirlah Transformasi Sosial (TS). Istilah-istilah ini cukup membuatkan sesiapa sahaja teruja. Namun, sejauh manakah kesemuanya ini difahami adalah satu perkara yang perlu diberi keutamaan. Mana mungkin ia dapat dihayati dan diamalkan dengan baik melalui pelaksanaan dasar jika tidak terlebih dahulu difahami. TS yang baru diperkatakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Isnin lalu merupakan satu lagi transformasi yang boleh mengubah struktur ekonomi dan kemakmuran negara ke landasan yang terbaik. Ia memerlukan satu anjakan paradigma dan juga perubahan budaya secara menyeluruh terutamanya perubahan ke arah bekerja dengan lebih produktif, berinovasi dan menerapkan elemen kreativiti. Sebelum ini, kita berpegang pada Dasar Pandang ke Timur berasaskan negara Jepun. Soalnya, adakah dasar ini berjaya dilaksanakan di Malaysia bagi mengubah budaya kerja rakyat Malaysia sebagaimana rakyat Jepun? Begitu juga, kegigihan rakyat negara Korea juga boleh dijadikan contoh bagi mengubah sikap rakyat Malaysia.

Suatu ketika dahulu, Korea terpaksa meminjam wang daripada Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF). Bagaimana mereka bangkit semula selepas itulah yang perlu dihayati oleh rakyat Malaysia. Tidakkah ini menggambarkan perubahan sosial yang berjaya dilaksanakan oleh mereka. Tidak guna bercakap mengenai istilah sahaja jika tidak dihayati. Kita mungkin boleh mempunyai satu dasar terbaik, tetapi dasar hanya tinggal dasar jika tidak dilaksanakan dan diamalkan dengan baik. Kita tidak boleh lagi menunggu sahaja. Ia akan membuatkan kita akan lebih ketinggalan jauh berbanding negara lain. Kita perlukan satu perubahan sosial yang lebih positif bermula dengan perubahan minda dan disusuli dengan perubahan sikap. Kita tidak boleh membuang masa dengan membicarakan perkara-perkara remeh yang tidak memberi apa-apa erti. Pertelingkahan sesama sendiri mengenai perkara-perkara sebegini akan membantutkan lagi agenda negara untuk menjadi sebuah negara maju. Kita perlu membudayakan minda positif dalam masyarakat dan membicarakan mengenai perkara-perkara yang lebih positif ke arah sikap yang lebih baik. Dengan kata lain, negara memerlukan rakyatnya yang berfikiran positif untuk mengorak ke hadapan.

Barulah perkara-perkara yang tidak sepatutnya berlaku akan beransur-ansur hilang. Umpamanya, gejala sosial hari ini mampu diatasi jika kita dapat mencantas simptom-simptomnya dari awal lagi. Bentuk satu budaya yang baik melalui pemikiran yang positif kepada anak-anak agar tidak terjebak dalam gejala sosial. Sudah tentu sistem pendidikan memainkan peranan terpenting. Tidak kiralah pendidikan secara formal mahupun tidak, kedua-duanya penentu kepada sikap generasi muda. Kenapakah isu-isu mengenai masalah sosial ini tidak pernah luput dalam perbincangan sehingga kini? Ini kerana, tiada satu transformasi sosial yang dilaksanakan dengan begitu mantap melalui pelaksanaan dari peringkat atasan sehingga bawahan bagi melahirkan generasi muda yang bukan sahaja baik untuk diri sendiri tetapi juga baik untuk orang lain. Barulah boleh kita bercakap mengenai jati diri yang kukuh kepada negara.

Oleh ROHAMI SHAFIE

UTUSAN MALAYSIA
19 JANUARI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...