19 Januari 2011

ISU KENEGARAAN : MALAYSIA CONTOH TERBAIK NEGARA MEMBANGUN


Pertemuan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Rodham Clinton dalam lawatan selama enam hari ke negara itu dari 9 Januari hingga 14 Januari lalu berhasil menjalinkan hubungan lebih rapat antara Malaysia dan kuasa besar dunia itu. Malaysia dapat membangkitkan pelbagai perkara penting sekali gus menerima maklum balas positif daripada pentadbiran AS sama ada dalam konteks hubungan dua hala kedua-dua negara atau hal ehwal antarabangsa. 
Ini jelas apabila Hillary tanpa berselindung menyatakan AS mempunyai komitmen untuk membantu Malaysia kerana menganggap negara adalah model negara membangun dalam tiga bidang iaitu demokrasi, kerajaan efektif dan mempunyai pembangunan berterusan.  
Hillary menjelaskan Malaysia berbeza dengan negara membangun lain yang hanya mempunyai dua daripada tiga atau satu daripada tiga bidang itu. “Dalam pertemuan itu, Hillary berkali-kali menekankan pencapaian Malaysia dan mahu jadikan negara sebagai model untuk negara membangun,” kata Muhyiddin kepada wartawan Malaysia selepas pertemuannya dengan Hillary di Jabatan Negara AS di Washington, Jumaat lalu.  
Justeru, bagi Hillary penting menyokong apa jua inisiatif yang dilakukan Malaysia sama ada pada peringkat negara mahu pun antarabangsa. Ini satu pengiktirafan kepada sebuah negara kecil seperti Malaysia. AS menghargai Malaysia kerana berpendapat negara ini mempunyai aspirasi untuk manfaat kedua-dua negara. 
Malaysia bukan bertepuk sebelah tangan kerana minat menjalin hubungan lebih rapat itu bukan datangnya dari pemimpin negara ini tetapi datang daripada pentadbiran AS. Sebagai membuktikan kesungguhan itu, pemimpin tertinggi AS kini mula membuat lawatan ke Malaysia iaitu satu perkara yang sudah lama mereka tinggalkan – kali terakhir Presiden AS melawat Malaysia untuk menjalin kerjasama ialah Lyndon B Johnson pada 1967, ketika gambar kedua-dua pemimpin sedang berjabat tangan masih hitam putih. 
Ia dimulakan Hillary apabila beliau datang ke Malaysia akhir tahun lalu sebelum mengundang pemimpin negara ini berkunjung ke AS yang kemudian diterjemahkan Muhyiddin. 
Kehadiran Muhyiddin dalam lawatan itu yang juga bertujuan memberi mesej Perdana Menteri untuk mempelawa Presiden AS, Barack Obama melawat ke negara ini disambut Hillary apabila menyatakan akan menyampaikan hasrat berkenaan kepada pemimpin tertinggi AS terbabit. 


Selain hubungan dua hala kedua-dua negara, Muhyiddin juga mendapat gambaran mengenai lawatan Hillary ke Asia Barat dengan beliau memberikan pandangan berhubung apa yang berlaku di sana sekali gus memberi kesempatan kepada Malaysia menjelaskan pendiriannya mengenai isu Palestin. 
Dalam pertemuan itu, Malaysia turut memaklumkan kepada AS bantuan akan disalurkan kepada Palestin untuk pembangunan dan pemulihan ekonomi negara itu. Ia akan dilakukan selepas Perdana Menteri membuat lawatan kerja ke Palestin tidak lama lagi. 
Mengenai penyertaan sulung dalam Perjanjian Perkongsian Rentas Pasifik (TPPA), Malaysia berharap AS menyokong usaha negara mencapai perdagangan dan perkongsian kekayaan pada peringkat global. 

Bagi Malaysia, TPPA satu perkongsian penting dalam konteks mengembangkan perdagangan di kalangan anggota TPPA kerana Malaysia baru diterima menjadi ahli.  
Menerusi perjanjian itu, dijangkakan nilai perdagangan dengan AS meningkat melebihi 70 peratus, berbanding 20 peratus sebelum ini. 
Pada tahun lalu, nilai perdagangan kedua-dua negara ialah 20 peratus atau RM15.79 bilion, manakala tahun sebelumnya RM13.98 bilion. 
TPPA penting bagi Malaysia kerana ia satu bentuk kerjasama yang amat strategik dalam usaha memperluaskan bidang perdagangan dan pelaburan dengan rakan perniagaan di rantau Asia Pasifik. 
Selain Malaysia yang pertama kali menjadi anggota TPPA, kumpulan berkenaan turut disertai AS, Brunei, Australia, New Zealand, Chile, Peru, Singapura dan Vietnam. 

Paling menarik mengenai Program Sukarelawan Amerika Syarikat (AS Peace Corp) khususnya dalam pengajaran Bahasa Inggeris yang dicadangkan Perdana Menteri kepada Obama supaya dilaksanakan semula sudah mendapat lampu hijau daripada pentadbiran AS. 
“Hillary memaklumkan memang ini sudah dipersetujui. Sudah ada banyak persiapan dibuat. Saya juga memaklumkan pada peringkat kita, Malaysia memang sudah sediakan kerangka bagaimana pelaksanaan program itu.  
“Saya percaya apabila bawa ke Kabinet... tiada masalah kerana memang kita sudah setuju dan kini sedang merangka bagaimana hendak dilaksanakan,” kata Muhyiddin.  
Menerusi program itu, AS akan mengenal pasti jumlah dan kualiti guru yang hendak dihantar, manakala Malaysia memikirkan bentuk imbuhan, penempatan guru dan keperluan orientasi. 


Mengenai pendidikan, Malaysia akan bekerjasama dengan AS dalam membangunkan bidang pendidikan negara seperti persetujuan dicapai ketika pertemuan berasingan Muhyiddin dengan Setiausaha Pendidikan AS, Arne Duncan. 
Muhyiddin menyifatkan lawatannya selama enam hari ke AS amat berhasil dalam menjalinkan hubungan lebih rapat antara Malaysia dan kuasa besar dunia itu.  
Yang jelas mesej Najib untuk menjalinkan hubungan dengan negara itu sampai ke seluruh pentadbiran AS dan ini dapat membantu meningkatkan lagi ‘kemesraan’ yang terjalin dan pembangunan negara. 

Oleh Rashid Rahaman

BERITA HARIAN
19 JANUARI 2010
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...