21 Oktober 2012

ISU MEDIA : SAMAN SEKAT KEBEBASAN MEDIA


Rencana ini ditulis oleh :
MARHAINI KAMARUDDIN


Politik dan media saling memerlukan. Orang politik memerlukan media untuk mempromosi diri dan wawasan mereka demi meraih sokongan rakyat yang akan menjadi pengundi pada pilihan raya. Media pula memerlukan ahli politik sebagai bahan penulisan mereka. Hubungan antara ahli politik dan media bagaimanapun bukanlah suatu hubungan yang harmoni sepanjang masa. Lazimnya ahli politik akan menyanjung media apabila cerita-cerita positif tentang mereka dilaporkan. Namun apabila berita yang dilaporkan itu tidak begitu positif, media akan cepat dituduh mempunyai agenda untuk menjatuhkan reputasi ahli politik terlibat. Hakikat bahawa tugas anggota media atau wartawan sebagai pelapor kejadian dan peristiwa seolah-olah enggan diterima hanya kerana berita yang dilaporkan itu tidak menyenangkan hati orang politik tertentu.

Di dalam negara kini, seolah-seolah menjadi satu trend apabila media dijadikan punching bag oleh ahli politik untuk menafikan berita yang tidak memihak kepada mereka. Tidak cukup dengan kritikan, hinaan dan kutukan, media terbabit akan disaman sebagai 'hukuman awal' kerana menyiarkan berita yang tidak menyebelahi mereka. Ironinya, pihak yang menjadikan media sasaran saman yang rata-rata angkanya mencecah jutaan ringgit itu ialah pihak sama juga yang melaung-laungkan tentang kebebasan bersuara dan menuntut kebebasan media di negara ini. Pemimpin politik ini berkokok nyaring mendesak media diberi kebebasan membuat liputan tanpa sekatan. Mereka juga menjanjikan kebebasan kepada media, lebih bebas daripada yang dinikmati sekarang sekiranya berkuasa.

Malangnya mereka jugalah yang mengenakan sekatan kepada media tertentu untuk membuat liputan secara bebas. Pihak ini jugalah yang mengancam media dengan fail-fail saman untuk 'menghukum' berita atau artikel yang tidak menyenangkan hati mereka. Apakah bacaan kebebasan media bagi pemimpin politik ini adalah kebebasan untuk media yang hanya menyebelahi mereka, yang memuji-muji mereka dan seiring sejalan dengan mereka sahaja. Jika itulah bacaannya, maka tidak ada maknanya kebebasan media yang diperjuangkan itu. Dan jika kelompok ahli politik sebegini benar-benar mendapat mandat kuasa, sudah pasti akan menjadi detik amat malang bagi pengamal media di negara ini. Tokoh undang-undang, Profesor Salleh Buang dalam penulisannya berjudul Saman Media: Perkembangan Di Luar Negara yang disiarkan akhbar Utusan Malaysia mengatakan "Kecenderungan figura awam menyaman media berlaku di mana-mana, bukan hanya di negara kita."

Beliau kemudiannya menyatakan, "Yang berbeza antara negara kita dan beberapa negara Barat, andainya ada pengamal media disaman oleh figura awam atas dakwaan memfitnahnya, pengamal media di luar negara kini menikmati suatu hak pembelaan yang diberi nama responsible journalism (kewartawanan yang bertanggungjawab). Membaca pernyataan Profesor Salleh itu, membuatkan kita tertanya-tanya mungkinkah tindakan saman yang terus-menerus disasarkan terhadap media dalam negara terutamanya arus perdana dilakukan oleh kelompok ahli politik terbabit kerana mereka mengetahui yang pengamal media tempatan tidak menikmati hak pembelaan seperti di negara Barat. Pengamal media yang baik tidak takut untuk mempersembahkan berita berdasarkan fakta. Mereka berani kerana melaporkan kebenaran. Mereka tidak takut dikritik mahupun menerima kutukan.

Namun apabila mereka diancam dengan saman demi saman apatah lagi apabila nilainya mencecah jutaan ringgit, tangan mereka seolah-olah diikat ke belakang dan mulut mereka disumbat. Mereka tidak mampu menulis sedangkan menulis adalah kerjaya mereka. Mereka disekat daripada bersuara sedangkan menyampaikan suara (walaupun hanya daripada sekelompok kecil rakyat) itu tanggungjawab mereka. Tindakan saman ke atas media yang semakin menjadi-jadi di negara ini, secara tidak langsung telah menyekat kebebasan media malah lebih teruk lagi, seumpama cubaan membunuh kerjaya kewartawanan yang sah dalam landskap profesionalisme. Agak malang, apabila mahkamah yang sepatutnya menjadi tempat untuk menegakkan keadilan atau membuktikan kebenaran dipergunakan untuk tujuan politik, bagi mengekang kebebasan media melalui kaedah undang-undang.

Sumber
Mingguan Malaysia
21 Oktober 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...