24 Ogos 2011

ISU UMUM : SYARIKAT DI MALAYSIA DIGESA BELI KEPENTINGAN ESSO MALAYSIA DEMI MARUAH DAN KEPENTINGAN NEGARA


Oleh AZMAN ANUAR


Belum pun reda isu AirAsia dan MAS, tiba -tiba satu lagi kejutan apabila isu penjualan 65 peratus pegangan ExxonMobil International Inc. kepada San Miguel Corp. (SMC) sebuah syarikat pengilangan arak yang berpusat di Filipina yang disifatkan oleh banyak pihak sebagai amat merugikan kerana ia melibatkan industri minyak dan gas negara. Keputusan ExxonMobil mahu melupuskan pegangannya di dalam Esso Malaysia sekali gus menutup operasi runcitnya di negara ini dikatakan berpunca daripada margin keuntungan yang rendah. Cadangan pengambilan alihan pegangan itu akan menyediakan San Miguel dengan peluang unik untuk meluaskan portfolio peniagaan penapisan dan pemasaran minyak di luar Filipina. Hebat cadangan itu. Tetapi jika syarikat Malaysia tidak bertindak segera, ia boleh menggambarkan syarikat tempatan tidak layak untuk mengambil alih Esso. Bahkan, tidak perlu pihak badan bukan kerajaan (NGO) membuat 'bising' tentang isu penjualan pegangan saham ini.

NGO berkenaan mahu kerajaan atau syarikat gergasi Malaysia masuk urus niaga itu untuk menyelamatkan Esso Malaysia daripada jatuh ke tangan individu dan syarikat asing. Ini kerana, kita ada banyak syarikat yang berpengalaman luas dalam bidang penapisan dan pemasaran minyak, namun tidak diberi perhatian sewajarnya. Esso Malaysia mempunyai prospek pertumbuhan yang baik. Ia memiliki syarikat penapisan minyak di Port Dickson, Negeri Sembilan serta 560 stesen minyak Esso dan Mobil di seluruh negara. Apa pun, pastinya ExxonMobil mempunyai alasan yang kukuh untuk berbuat demikian dan sudah tentu menguntungkan kedua-dua pihak, namun Pensyarah Kanan Fakulti Pengurusan Perniagaan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perlis, Mohammad Ismail percaya semua pihak di Malaysia mengecam dan tidak bersetuju kerana banyak persoalan yang memerlukan jawapan. "Esso Malaysia perlu peka kepada sensitiviti negara kita, saya percaya pasti ada syarat-syarat atau terma yang memerlukan syarikat itu memberi tawaran kepada syarikat tempatan terlebih dahulu. 

Kita mempunyai beberapa individu yang tersenarai sebagai individu terkaya di Malaysia. Apakah mereka ini tidak berminat? Atau tidak ditawarkan. "Begitu juga kita mempunyai syarikat tempatan atau syarikat milik kerajaan (GLC) yang mampu untuk membeli dengan harga RM3.50 yang ditawarkan. Mustahil syarikat kita tidak mampu melainkan tidak berminat atau tidak ditawarkan? Atau mereka terlepas pandang?," komen Mohammad. Beliau hairan mengapa harga yang ditawarkan kepada San Miguel adalah lebih rendah darpadai harga pasaran. "Saya difahamkan pihak Boustead Holdings Bhd. yang dimiliki oleh LTAT ada membuat tawaran yang sekitar RM5.20 berbanding harga pasaran RM4.07 sesaham. "Persoalannya kenapa syarikat asing yang ditawarkan dengan harga yang begitu rendah iaitu RM3.50 sesaham atau jumlah keseluruhannya RM614.25 juta, sedangkan LTAT menyatakan hasrat untuk membeli ekuiti Esso Malaysia dengan tawaran keseluruhan RM1 bilion?" tanya beliau. 

Dalam soal ini, Mohammad berpendapat kerajaan perlu memainkan peranan dalam memastikan agar syarikat tersebut tidak jatuh ke tangan syarikat asing apatah lagi syarikat tersebut melibatkan arak. "Jika tidak ditangani dengan baik, isu ini akan menjadi modal Pilihan Raya Umum Ke-13 dan ia akan menjadi 'bola tanggung' di mana akan menjadi pukulan smash yang amat sukar untuk dikembalikan. "Penjualan tersebut juga boleh menjatuhkan imej Malaysia kerana San Miguel merupakan syarikat pengilangan arak dan ini sudah tentu melibatkan kepentingan dan sensitiviti rakyat Malaysia kerana ramai pekerja Esso Malaysia ialah rakyat tempatan," kata Mohammad. Kerajaan juga perlu berfikiran jauh ke hadapan. Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Suruhanjaya Sekuriti serta agensi kerajaan yang berkaitan perlu berwaspada agar perkara seumpama ini tidak berulang. Bagi Mohammad, syarikat tempatan perlu diberi keutamaan berbanding syarikat asing. Syarikat tempatan perlu diberi tawaran terlebih dulu, malah jika perlu satu akta diwujudkan bagi mengatasi masalah tersebut. 

Kini, pelbagai pihak mendesak kerajaan campur tangan agar ExxonMobil tidak terlepas ke dalam tangan syarikat asing. Apa pun terima kasih kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang berusaha menghubungi pihak Esso di Amerika Syarikat bagi menyuarakan hasrat LTAT untuk membeli 65 peratus ekuiti dalam Esso Malaysia. Walaupun pihak kementerian tidak boleh terlalu mencampuri urusan tersebut kerana dibimbangi ia akan memberi gambaran buruk kepada pelabur dari luar. Namun sokongan itu selaras dengan hasrat kerajaan yang mahu melihat lebih banyak syarikat tempatan dipilih menguasai Esso yang mahu mengundur diri daripada perniagaan runcit petroleum di negara ini. Esso Malaysia sebelum ini dilaporkan akan melepaskan kepentingannya di negara ini dan menumpukan pasaran baru, selain gagal muncul sebagai syarikat peruncitan minyak utama dan ketinggalan jauh di belakang dua pesaing utamanya iaitu Petronas dan Shell. 

Industri membabitkan petroleum di negara ini adalah sensitif kerana ia disubsidikan oleh kerajaan untuk rakyat Malaysia. Sebarang tindakan yang dilihat boleh menyebabkan industri itu dimiliki oleh orang asing adalah amat sensitif dan mampu menjejaskan reputasi negara terutama yang membabitkan dasar-dasar kerajaan. Sebab itu tugas membeli kepentingan dalam Esso Malaysia mungkin boleh dilakukan oleh syarikat berpengalaman seperti Kencana, Sapura dan Sime Darby. Jika tidak mampu bersendirian, lakukan melalui usaha sama. Syarikat-syarikat ini mempunyai modal dan reputasi dalam bidang perniagaan petroleum. Kerjasama ini penting agar kepentingan pengguna serta industri minyak di negara ini terjaga.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
24 OGOS 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...