20 Ogos 2011

ISU UMUM : KAJIAN PENAPISAN MEDIA BIAR MENYELURUH

DATUK CHAMIL WARIYA
Ketua Pegawai Eksekutif Institut Akhbar Malaysia (MPI)Tulis apa sahaja tentang Malaysia dan kerajaan tidak akan menapis maklumat yang dipaparkan sekalipun ia kritikal. Dalam bahasa yang mudah, inilah mesej Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kepada penerbitan asing Isnin lalu sewaktu mengumumkan keputusan kerajaan untuk mengkaji semula dasar penapisan yang dikenakan terhadap penerbitan bercetak luar negara yang dibenarkan masuk ke negara ini. Tetapi mereka juga diingatkan sekiranya mereka menulis atau melaporkan sesuatu yang tidak betul tentang Malaysia, ruang untuk memberi penjelasan mestilah diberi. Jika tulisan atau laporan itu melanggar undang-undang, maka mereka akan berhadapan dengan tindakan mahkamah. Rasional di sebalik keputusan Najib itu adalah mudah. Tindakan menghitamkan mana-mana bahagian laporan atau tulisan yang dinilai ofensif oleh Kementerian Dalam Negeri, seperti yang dilakukan terhadap majalah mingguan the Economist tidak lama dahulu, tidak lagi sesuai dalam ekosistem media yang sudah berubah berikutan kemunculan Internet, dan bersamanya pelbagai bentuk media sosial dan bukan sosial.

Perbuatan menapis edisi cetak mana-mana penerbitan bukan sahaja sia-sia, tetapi memberi kesan sebaliknya. Ia akan meningkatkan naluri ingin tahu rakyat terhadap apa yang telah ditapis oleh pihak berkuasa itu. Ini kerana sekiranya mereka dinafikan membaca edisi cetak penerbitan berkenaan, mereka akan beralih kepada edisi webnya. Edisi web ini boleh diakses oleh rakyat negara ini asalkan mereka mempunyai akaun Internet. Di Malaysia sehingga pertengahan 2011, terdapat 17.5 juta pengguna Internet. Ini bermakna, sekiranya edisi cetak penerbitan yang dianggap bermasalah itu dihitamkan sebagai satu kaedah penapisan atau malah diharamkan sekalipun, maka kesannya hampir tidak ada. Sebaliknya ia akan memprojek imej yang buruk terhadap negara kita pada kacamata antarabangsa dari segi kebebasan media . Ia juga akan meletakkan Malaysia pada posisi agak rendah dalam Indeks Kebebasan Akhbar Dunia yang dikeluarkan oleh Reporters Without Borders For Press Freedom. Sebenarnya kita, atau malah siapa sahaja sebenarnya tidak ada kuasa kawalan untuk menapis atau menyekat apa yang keluar dalam Internet tentang kita.

Kita serahkan kepada kebijaksanaan rakyat kita yang semakin matang untuk menilainya. Apa yang boleh kita buat seperti yang disarankan oleh Najib adalah untuk menjalin hubungan dengan media berkenaan dengan memberi penjelasan dan pembetulan. Ini kerana sekiranya kita telah menjadi mangsa media, daripada segi etika kewartawanan di mana juga, kita mempunyai hak untuk mendapat ruang bagi memberi penjelasan. Sekiranya hak itu tidak mendapat layanan sewajarnya dan kita merasakan bahawa tulisan yang disiarkan telah melanggar undang-undang, maka tindakan seterusnya adalah untuk mengheret media berkenaan ke mahkamah. Itu adalah sebaik-baik cara untuk mengajar mereka. Tetapi tindakan mahkamah ini juga belum tentu menguntungkan kita kerana pihak ketiga yang bertindak sebagai pengadil berkemungkinan membuat penghakiman yang tidak berpihak kepada kita. Malah ada kalangan yang berpendapat mengambil tindakan mahkamah itu sendiri adalah satu bentuk tapisan dan tidak patut menjadi amalan yang meluas kecuali dalam kes-kes yang memerlukan tindakan serupa itu.

Sudah tentu yang menjadi persoalan sekarang, apakah kajian semula dasar penapisan terhadap penerbitan asing itu akan turut dinikmati oleh penerbitan dalam negeri yang pada waktu ini dikawal selia oleh Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 dan juga satu garis panduan khas yang disediakan oleh KDN untuk memberi penerangan dan penjelasan kepada apa yang dimaksudkan sebagai Hasil Penerbitan Yang Tidak Diingini di bawah seksyen 7(1) akta itu? Setakat ini kedudukan perkara itu masih belum jelas lagi. Belum ada lagi kenyataan rasmi dibuat oleh pihak KDN yang bertanggungjawab terhadap mengawal selia media cetak (dan edisi webnya?) di negara ini. Tetapi para pengamal media tempatan sudah pun menggunakan kesempatan terhadap pengumuman Najib itu untuk menzahirkan harapan semoga kajian semula dasar itu turut diperluaskan kepada media arus perdana nasional yang menurut penilaian mereka dikawal ketat oleh akta itu. Sebab itu dengan penuh keghairahan, mereka tampil mengalu-alukan pengumuman Najib itu walaupun mereka tahu ia pada asasnya ditujukan kepada penerbitan asing yang dipasarkan di negara ini.

Tetapi tentulah tidak salah untuk mereka menggunakan peluang yang ada untuk memperluaskan agenda kajian semula dasar penapisan untuk meliputi media nasional kerana jika kerajaan tidak dilihat berbuat demikian, maka kerajaan boleh dituduh mengamalkan double standard. Lagi pun alang-alang kajian semula dasar hendak dibuat, biarlah ia menyeluruh, bukan terpilih-pilih ikut suka orang politik sahaja. Elok kalau Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 dinilai secara komprehensif. Elok juga ditanya: dengan ekosistem baru media setelah adanya Internet apakah keperluan mendapatkan permit yang perlu diperbaharuai setahun sekali masih sesuai bagi menerbitkan akhbar, majalah dan produk berkala yang lain? Tidakkah kehadiran surat izin penerbitan itu merupakan satu bentuk tapisan utama terhadap media yang perlu ditiadakan lagi? Atau bersediakah kerajaan untuk berhijrah kepada sistem membenarkan penerbitan akhbar oleh siapa sahaja asalkan usaha itu dilakukan secara sah menggunakan syarikat yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)? Tidak syak lagi inilah antara isu-isu yang patut diberi perhatian oleh siapa juga yang diberi tanggungjawab untuk melakukan kajian semula dasar penapisan media itu.

Kalau tidak kajian itu tidak lengkap, tidak menyeluruh dan tidak memberi sumbangan terhadap mengembalikan kewibawaan dan kebolehpercayaan media lama, suratkhabar khususnya apabila berhadap dengan media baru yang tidak dikongkong oleh mana-mana akta atau garis panduan. Dengan itu barulah kajian semula dasar penapisan yang diumumkan oleh Najib itu boleh diterima sebagai satu langkah besar untuk mengukuhkan komitmen Malaysia terhadap kebebasan media sebenar. Seperti yang dinyatakan oleh Tokoh Wartawan Negara, Datuk C.C Liew dalam komentarnya berjudul Media Review a big step dalam akhbar the Star pada 17 Ogos: "Pengumuman Perdana Menteri tentang satu kajian semula terhadap penapisan media memang sudah lama diharapkan. Langkah seterusnya adalah satu kajian semula undang-undang yang menyekat amalan kewartawanan bertanggungjawab." Seorang lagi Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Zainuddin Maidin pula berharap "langkah kerajaan mengkaji semula dasar penapisan media yang menjurus kepada pertambahan kebebasan akan membolehkan media cetak bersaing dengan media sosial. Dalam soal penapisan berita mesti difikirkan supaya akhbar tidak tertekan dengan penapisan itu sehingga tidak boleh bersaing dengan media sosial."

Usah kecewakan harapan 
dua orang besar media dan ramai pengamal media yang lain ini!

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
19 OGOS 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...