31 Ogos 2011

ISU KENEGARAAN : KITA MESTI MENJAGA SENSTIVITI UNTUK MEMASTIKAN MALAYSIA KEKAL MERDEKA

Oleh NURUL ANUAR KARI


Seperti  sambutan Hari Merdeka 2010 yang pertama dalam ingatan generasi muda bertindih dengan puasa bulan Ramadan, ulang tahun kemerdekaan ke-54 tahun ini bertindih pula dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri. Namun, merdeka tahun ini juga dibelenggu satu perasaan kurang enak dan hilangnya semangat sebahagian rakyat, bukan kerana letih berpuasa atau sibuk beraya tetapi bosan dengan perkembangan semasa dalam negara. Dari isu politik sejak pilihan raya umum 2008 yang melarat kepada isu perkauman, mencabar Perlembagaan dan Raja-Raja Melayu, perundangan, bahasa kebangsaan dan kini agama turut jadi permainan. Yang paling nyata kurang selesa dan semakin hilang sabar dengan perkembangan tersebut ialah orang Melayu dan bumiputera yang makin banyak diasak kebelakangan ini, bukan sahaja oleh sebilangan bukan Melayu malahan kelompok orang Melayu yang menjadi petualang. Maka, apakah ertinya menyambut kemerdekaan negara tahun ini jika rakyatnya sekali lagi berhadapan dengan kemungkinan 'dijajah' semula selepas bumi mereka dijajah orang asing hampir 450 tahun bermula 1511?

Bermula dengan kejutan politik kepada kerajaan dan pembangkang bermula 2008, kuasa politik bumiputera mula dilihat semakin goyah dan membuka peluang kepada segelintir kecil bukan Melayu mencuba nasib memainkan isu sensitif. Ini termasuk mempersoal kandungan Perlembagaan, kuasa Raja-Raja Melayu, hak istimewa serta kuota pegangan orang Melayu dan bumiputera malahan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan.Tuntutan hak asasi manusia pula dijadikan alasan segelintir lagi rakyat untuk menghalalkan segala bentuk amalan sosial yang bertentangan dengan norma dan budaya sementara perundangan sivil dan syariah dicabar melalui pelbagai kes. Ini termasuk kes murtad, tukar jantina, seks luar tabii, perkahwinan sejenis, azan, bacaan al-Quran mahupun mempersoal hukuman terhadap kes melibatkan arak, judi, zina dan khalwat umat Islam oleh pihak tidak berkenaan. Menggunakan 'lubang-lubang' sistem perundangan sedia ada, ramai pihak beragenda yang memainkan isu sensitif itu terlepas dengan sekadar alasan 'maaf dan tidak disengajakan' seterusnya mengundang kemarahan rakyat yang menuntut lebih ketegasan.

Walaupun pergolakan dalam pelbagai isu itu, sebenarnya melibatkan sekumpulan kecil manusia, sama ada Melayu mahupun bukan Melayu tetapi bahang dan tempiasnya tetap terpalit kepada semua. Permainan bahaya kumpulan manusia itu mengundang perpecahan antara kaum dan di kalangan bumiputera sendiri yang akhirnya akan menggugat kedaulatan negara dan mengancam keselamatan rakyat. Pihak-pihak berkepentingan yang cuba mengangkat agenda kaum, agama atau ideologi politik peribadi masing-masing seolah lupa sejarah penubuhan kerangka negara ini dan sengaja mengabaikan hakikat rakyat cuma mahukan keamanan, keharmonian dan perpaduan, bukannya permainan isu sensitif demi menarik undi. Timbalan Pengarah Institut Alam dan Tamadun Melayu (Atma), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr. Teo Kok Seong melihat perkembangan semasa sememangnya tidak sihat memandangkan terlalu banyak 'politiking' antara pemerintah dan pembangkang. "Politiking yang keterlaluan boleh menjejaskan hubungan antara kaum, agama dan perpecahan intra etnik (Melayu).

"Dalam berpolitik mengejar kuasa, janganlah kita ganggu gugat apa yang telah susah payah dibina selama ini dan harus membezakan institusi kenegaraan agar boleh mengelak ia dipermainkan," tegasnya. Beliau berpegang kepada pendapat bahawa majoriti rakyat hanya mahukan keharmonian, perpaduan serta keamanan sosial dan tidak mahu mengikut rentak segelintir kecil yang memainkan isu sensitif termasuk mempertikaikan kandungan Perlembagaan negara demi agenda peribadi. "Fikirlah demi kesejahteraan negara dan semua pihak dalam bertindak kerana jika berterusan begini, hanya akan merugikan kedua belah pihak, yang kalah jadi abu yang menang jadi arang," katanya. Untuk itu, beliau berharap pihak berkuasa lebih bertegas terhadap pihak yang menimbulkan isu sensitif dan perkara yang tidak sepatutnya mereka bertolak ansur. "Tindakan polis mencegah perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) baru-baru ini bagus kerana pihak berkuasa perlu mempunyai ketegasan sedemikian walaupun tidak mahu kelihatan terlalu kasar dalam keadaan mahu meraih undi.

"Kini isu sensitif perkahwinan paderi gay pula timbul dan pihak berkuasa perlu tonjolkan ketegasan negara menolak amalan yang bertentangan dengan budaya kita itu melalui sistem perundangan sedia ada," ujarnya. Bagi Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Antarabangsa Majlis Profesor Negara, Profesor Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak, perkara sensitif tidak sepatutnya dibincangkan secara terbuka bagi mengelakkan pihak lain terguris dan bertindak balas berdasarkan emosi. "Isu sensitif termasuk pertikaian terjemahan kandungan Perlembagaan dan pelaksanaan dasar-dasar negara sebenarnya boleh dibahaskan di Parlimen. "Parlimen merupakan platform yang memberi ruang wakil rakyat berbahas mengenai semua perkara berbangkit secara rasional tetapi mengikut tahap sensitiviti tertentu," jelasnya. Menurut beliau, sesuatu isu tidak boleh dibincang secara terbuka kecuali diyakini boleh diterima baik semua rakyat secara rasional demi mengelakkan mereka yang tidak memahami isu tersebut turut mendebatkannya secara beremosi. 


"Kita kena ingat, ada sesetengah isu masih sensitif di negara ini dan demi mengelakkan ketegangan, lebih baik isu sensitif dibincangkan melalui platform perbahasan tertutup yang diwakili semua pihak berkaitan. "Wakil-wakil boleh membahaskan isu tersebut secara rasional dan intelektual seterusnya menambahbaik apa yang boleh selepas mendapat persetujuan bersama, tanpa mengganggu sentimen pihak tertentu dan menyelamatkan negara daripada perpecahan," katanya. Sempena ulang tahun kemerdekaan negara tahun ini, Mohamed Mustafa turut menegaskan pentingnya penyatuan semua rakyat dan pemimpin tanpa mengira ideologi dan politik kepartian. "Sejarah adalah sejarah dan perlu diterima semua pihak kerana ia tidak boleh diubah atau dinafikan. Walaupun terdapat perbezaan pendapat dan ideologi antara kita, sambutan merdeka tidak sepatutnya dicampur aduk dengan perkara lain. "Oleh itu, semua pihak perlu bersatu dan turut serta menyambutnya kerana perihal negara sebegini perlu diutamakan dengan mengambil kira perspektif lebih luas melangkaui politik kepartian," tegasnya.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
31 OGOS 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...