10 Jun 2011

ISU SOSIAL :PENINGKATAN PERCERAIAN PUNCA KAHWIN LEWAT

Oleh Muhammad Anwar Fahmi Abdullah
BERITA HARIAN
10.06. 2011


ISU kahwin lewat bukan perkara baru dalam masyarakat hari ini, malah banyak negara membangun dan hampir seluruh negara maju berdepan fenomena sama. Laporan terkini Lembaga Penduduk dan Pembangunan keluarga Negara (LPPKN), menyuarakan kebimbangan terhadap trend kahwin lewat golongan wanita berpendapatan tinggi. Menurut sumber LPPKN itu, kebanyakan wanita lanjut usia tidak berkahwin disebabkan tiada calon sesuai, manakala kalangan lelaki pula memberikan alasan pendapatan mereka tidak stabil dari segi pengurusan ekonomi kendiri. Antara data dilaporkan LPPKN, 30 peratus wanita berusia 25 hingga 29 masih bujang, manakala lelaki berusia antara 30 hingga 34 tahun, 25 peratus daripadanya masih tidak berkahwin. Persoalannya kini apakah benar isu kekangan ekonomi mahupun kesukaran mendapat jodoh adalah antara faktor utama kepada tercetusnya isu kahwin lewat mahupun turut membabitkan faktor lain seperti ingin menikmati kehidupan teruna mahupun dara serta kebebasan mutlak dan tidak berhasrat memikul tanggungjawab secara drastik sepanjang kehidupan mereka pada usia antara 30 hingga 40 tahun.

Justeru, ramai pasangan berkahwin pada awal usia antara 20 hingga 30 tahun bercerai selepas mendirikan rumah tangga, disebabkan pelbagai faktor, seperti bosan dengan layanan, tiada kesefahaman, terlalu awal memikul tanggungjawab berkeluarga dan terikat dengan pelbagai bebanan kewangan dan juga penyaraan keluarga serta pelbagai konflik serta perselisihan rumah tangga yang lain. Masyarakat Barat lebih selesa berhubungan dengan pasangan masing-masing pada usia remaja dan belia. Pada usia antara 18 hingga 25 tahun kebanyakan pasangan di negara Barat memulakan hubungan sosial yang kadang kala keterlaluan sehingga bertindak seperti suami isteri. Persefahaman, kenikmatan hidup, kebebasan naluri antara pasangan akan membolehkan mereka kenal mengenali, kadang kala perhubungan yang terlalu sulit dan intim akan menyebabkan mereka khususnya wanita remaja berkaitan mengandung anak luar nikah.

Pasangan yang benar-benar bersetuju, sekutu dan sealiran dengan norma serta budaya kehidupan antara mereka akan meneruskan perkahwinan, namun keadaan akan berubah sekiranya wujud jurang persefahaman antara mereka, sudah barang tentu mereka akan berpisah mahupun memutuskan hubungan. Pendekatan perhubungan masyarakat Barat bercanggah dengan budaya Timur mahupun pendekatan Islam. Maka jarang timbul isu perceraian ketara dalam masyarakat Barat. Malahan belia dan remaja Barat akan memberikan fokus pengajian dan pembelajaran di kampus pada usia lewat antara 26 sehingga 35 tahun. Keadaan ini disebabkan mereka lebih gemar menikmati alam remaja dan juga bersosial pada usia itu. Merujuk kepada pendekatan Islam, perkahwinan diwajibkan untuk setiap Muslim yang mampu, bersedia dan tidak mampu mengawal nafsu serta bimbang terjerumus dalam kancah maksiat.

Islam melarang hubungan intim sebelum pernikahan disebabkan pendekatan berkaitan bakal menggugat institusi kekeluargaan, akidah serta mengundang pelbagai permasalahan sosial seperti pembuangan bayi, pelacuran serta penularan penyakit HIV dan AIDS. Masyarakat Islam yang bernikah tetap berhadapan ujian. Antaranya isu perceraian pasangan Islam kian meningkat. Antara faktor penyumbang terhadap isu perceraian ini disebabkan lafaz talak, memandangkan suami berhak melafazkan talak dalam keadaan tertentu, maka pasangan terbabit akan merujuk Mahkamah Syariah untuk proses perceraian. Isu talak tidak wujud dalam masyarakat bukan Islam. Pasangan bukan Islam tetap berselisih faham dalam banyak keadaan namun mereka tidak boleh disabitkan dengan pendekatan undang-undang Islam. Pasangan bukan Islam yang berbalah akan kembali berdamai dan meneruskan kehidupan seperti biasa.

Tidak dinafikan perceraian tidak digalakkan dalam Islam dan Allah SWT melaknat pasangan yang bercerai tanpa sebab kukuh. Namun ramai pasangan Islam yang pada hakikatnya bercerai melalui pelbagai pengalaman, perselisihan antara pasangan namun tetap meneruskan hubungan sebagai suami isteri. Trend mengadakan hubungan intim sebelum nikah kian menjadi fenomena biasa belia pada era ledakan arus pembangunan global dan juga merujuk trend kehidupan yang menyajikan keseronokan dan hiburan. Peningkatan kadar perceraian dan penderaan turut menyumbang kelewatan bernikah antara pasangan di negara ini. Kebanyakan wanita dan lelaki bujang bimbang trend perceraian di negara ini kian meningkat. Mereka tidak ingin menanggung risiko sehingga memilih untuk hidup bersendirian.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...