04 Mac 2011

ISU POLITIK : MENANGANI CABARAN GLOBAL SECARA KOLEKTIF

Oleh Jamhariah Jaafar
BERITA HARIAN,04 MAC 2011


Malaysia, Turki gesa masyarakat kekalkan keamanan, kesederhanaan, tolak tindakan ekstrem. Siapa paling layak menentukan demokrasi? Rakyat, kerajaan atau kumpulan intelektual yang berasa pendapat mereka sentiasa betul? Antara soalan yang diluahkan dalam perdebatan politik dunia yang menyaksikan beberapa kerajaan Asia Barat tumbang akibat kebangkitan rakyat menentang pemerintahan begitu lama sehingga bukan saja menjadi korup, bahkan mewujudkan kerajaan ‘anak beranak’. Persoalan juga ditujukan kepada kuasa besar seperti Amerika Syarikat (AS) yang sering bertindak sebagai polis dunia, sehingga setiap keputusan untuk menentukan pemerintahan seolah-olah perlu mendapat restu daripada mereka.  Krisis politik yang membawa kesan domino – Tunisia, Mesir, Libya dan dijangka berjangkit kepada Iran, Iraq malah Arab Saudi - menjadi perdebatan dunia hari ini. Justeru, apabila Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) Malaysia menganjurkan Sidang Gerakan Global Untuk Keadilan, Keamanan dan Kemuliaan Insan, di Istanbul, Turki, tidak hairan krisis Asia Barat menjadi fokus, walaupun niat awal untuk mengembangkan idea Malaysia supaya semua negara dunia mengambil sikap sederhana bagi menangani isu pengganas dan keganasan.

Pendirian Malaysia ialah cabaran yang dihadapi masyarakat antarabangsa hari ini perlu ditangani secara kolektif bagi memastikan setiap warga dunia mengecap keadilan, hak yang sama dan keamanan berterusan. “Penting bagi kita untuk berada dalam aman setiap masa, bukan tunduk ketakutan dan terus diselubungi kebimbangan angkara kumpulan fanatik. Kita mesti mencari jalan tengah, laluan ke arah kesederhanaan,” kata Setiausaha Agung Asean, Surin Pitsu-wan yang menyokong usaha Malaysia. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata sebagai negara majmuk yang memerlukan toleransi antara kaum, Malaysia antara negara paling faham erti kesederhanaan dan mencari jalan tengah dalam meleraikan segala isu termasuk membabitkan agama. “Kami faham betapa penting untuk memastikan sistem kepelbagaian berfungsi dengan baik. Malaysia bimbang dengan trend kumpulan dan negara tertentu yang sengaja mencetuskan Islamofobia.

“Usaha memperlekehkan agama Islam yang dianuti lebih 1.5 bilion umat manusia boleh mencipta jurang lebih besar antara dunia Islam dan Barat. Isu sebenar bukan di antara Islam dan bukan Islam, ia antara golongan sederhana dan ektremis semua agama, tidak kira Islam, Kristian atau Yahudi.  “Jika kita terus benarkan suara jahat ini berleluasa, ia akan mempengaruhi dan menenggelamkan suara majoriti manusia yang jauh lebih waras,” kata Perdana Menteri mendesak negara dunia membentuk gerakan global golongan sederhana, menentang dan menangani isu pengganas serta keganasan yang didukung golongan minoriti. Desakan Najib di New York September lalu, dikembangkan di Istanbul sebelum dijadual diperdebat sekali lagi di Universiti Oxford, pertengahan tahun ini. Krisis yang melanda negara Islam di Asia Barat membuatkan desakan ini semakin penting kerana suara rakyat terutama golongan muda tidak lagi boleh dipandang remeh.  

Kejatuhan kerajaan Tunisia dan Mesir, terbaru Libya menghadapi masalah sama menjadikan isu demokrasi dalam pemerintahan Islam, menokok beban kepada dilema yang dihadapi negara Islam. Pengganas, keganasan dan isu pemerintahan kuku besi di beberapa negara Islam, membuka ruang kepada Barat meneruskan serangan terhadap kewibawaan dan maruah kerajaan Islam. Najib dan Timbalan Perdana Menteri Turki, Ali Babakan sependapat sistem pemerintahan kuku besi tidak lagi boleh dilaksanakan pada era moden, ia harus memberi laluan kepada suara majoriti yang mahukan pemerintahan lebih adil dan telus. “Dalam suasana sekular yang melampau pada suatu ketika dulu, rakyat Turki kini mula bersikap sederhana dan menerima nilai Islam. Jika dulu, memakai tudung terutama pegawai kerajaan dilarang, sekarang terserah kepada mereka untuk memilih,” kata Ali Babakan mengenai usaha Perdana Menterinya, Recep Tayyip Erdogan menerapkan nilai Islam, di negara bekas empayar Uthmaniah ini.

Daripada empayar terkenal dengan kehebatan dan keagungan Islam, Turki bertukar menjadi negara sekular apabila diisytihar menjadi republik pada 1923. Pada era sekular, nilai Islam hilang daripada pandangan – azan tidak boleh berkumandang lantang, wanita tidak boleh bertudung, rakyat bebas mengamal gaya hidup tanpa sebarang perlindungan dan garis panduan syariat Islam. “Tetapi sekarang keadaan mula berubah. Turki secara perlahan mula memberi kebebasan kepada rakyatnya,” kata Ali Babakan. Malaysia dan Turki, dua negara yang mengamal sistem pemerintahan demokrasi tetapi dengan cara berbeza. Malaysia, menggandingkan Islam dan demokrasi dalam pemerintahannya, Turki yang 99 peratus rakyatnya beragama Islam memilih sistem sekular. Bagaimanapun, kedua-dua negara berada pada satu titik pertemuan yang sama – negara Islam, mengamal sikap sederhana dan memilih demokrasi yang menjunjung pilihan rakyat.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...