10 Februari 2011

ISU KENEGARAAN : RAKYAT BENCI PEMIMPIN RASUAH DAN ZALIM


Apabila Presiden Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali tersingkir daripada pemerintahannya kerana kebangkitan rakyat, ramai penganalisis meramalkan ia akan diikuti dengan kejatuhan kerajaan Arab lain terutama yang berasaskan monarki. Apa yang berlaku di Tunisia itu bakal mencetuskan teori domino kepada kebangkitan rakyat di rantau tersebut. Ramalan itu seolah-olah benar apabila kini Mesir juga turut bergolak di samping beberapa negara lain di rantau Arab. Tetapi adakah ini petanda kejatuhan pemerintah yang berasaskan monarki di Arab? Kejatuhan Zine El Abidine dilihat sebagai amaran kepada para pemerintah Arab yang terkenal dengan sifat boros dan rasuah. Amaran bahawa rakyat akan bangkit. Selepas Tunisia, kebangkitan itu mula terasa di Kesultanan Oman, Jordan, Sudan dan yang paling teruk Mesir. Tetapi realitinya masih terlalu awal untuk mengatakan kesan domino itu akan menjatuhkan para pemimpin di rantau Arab.

Walaupun kebanyakan kepimpinan di negara Arab lebih bersifat autoritarian atau monarki, namun latar belakang sosioekonomi turut mempengaruhi kejatuhan sesuatu kerajaan. Rakyat Tunisia bangkit menjatuhkan Zine al-Abidin kerana mereka telah lama menderita dan hidup dalam kesusahan.  Sedangkan Presiden dan isterinya tidak segan silu hidup dengan menunjuk-nunjuk dan menonjolkan kemewahan mereka. Sebab itu tragedi seorang pemuda miskin peniaga buah membakar diri kerana gerainya di rampas oleh pihak berkuasa kerana gagal melunaskan cukai menjadi pencetus kepada kebangkitan rakyat. Begitu juga di Mesir, selama 30 tahun di bawah pemerintahan Presiden Hosni Mubarak mereka dimomokkan dengan propaganda bahawa Mubarak banyak berjasa kepada negara itu. Mubarak telah berjaya membawa pelbagai kemajuan kepada Mesir hingga menjadikannya dihormati dan paksi kepada rantau Arab.

Realitinya, di sebalik segala momokan itu, kemiskinan bukan sahaja menghuni kampung-kampung di Lembangan Nil yang subur, tetapi turut merebak ke lorong-lorong di kota-kota besar. Golongan miskin terpaksa hidup gelandangan. Mengejar bas mini yang langsung tidak ada ciri-ciri keselamatan sebagai pengangkutan harian. Ramai daripada mereka meminta sedekah di pasar, terpaksa beratur panjang untuk mendapatkan roti, mengemis untuk mendapatkan pekerjaan (yang gajinya tidak seberapa).Dalam gelak ketawa rakyat miskin negara itu tersembunyi penderitaan yang menuntut agar sesuatu di lakukan oleh kerajaan. Apabila kerajaan pimpinan Mubarak dikatakan gagal mengatasi penderitaan golongan miskin ia mendorong kepada kebangkitan rakyat untuk menuntut kehidupan yang lebih adil. Lebih 40 peratus penduduk negara itu hidup dengan pendapatan kurang daripada AS$2 sehari. Bagi mereka yang pernah melancong atau menjelajah ke Mesir pasti dapat menyaksikan sendiri erti penderitaan rakyatnya.

Nelayan dengan jaring yang koyak, wanita tinggal atas bumbung kerana tidak mampu menyewa rumah atau bilik, budak lelaki menjual bakul di jalanan dan hanya tidur dalam sampah sarap merupakan pemandangan yang biasa dilihat. Itu belum diambil kira kisah buruh yang kesempitan hidup dan tidak mampu menyara makan keluarga hingga menggantung dirinya. Sama seperti Zine al-Abidin, Mubarak juga terkenal dengan pemerintahannya yang keras. Bagi pemerhati antarabangsa sifat sebenar Mubarak tersembunyi di sebaliknya senyumannya “Kemarahannya tersembunyi di sebalik topeng senyumannya itu,” kata seorang analisis. Sebab itu, apabila rakyat bangun menentang maka ia berakhir dengan pertumpahan darah. Mubarak adalah seorang yang tidak bertolak ansur dengan penentang. Beliau lebih rela memusnahkan mereka daripada berkompromi. Tetapi kemiskinan dan kemarahan telah mendorong rakyat untuk menentang kedua-dua kerajaan itu - Tunisia dan Mesir.

Yang pasti Zine El-Abidin telah tumbang di Tunisia, sementara Mubarak kini semakin tertekan untuk terus mengekalkan kuasa. Adakah apa yang berlaku di kedua-dua negara Arab ini akan mempengaruhi negara Arab lain terutama yang mengamalkan pemerintahan beraja? Bunga-bunga penentangan itu sudah timbul di Jordan apabila pembangkang telah mengadakan perhimpunan antikerajaan bagi mendesak pemulihan ekonomi bagi mengatasi masalah pengangguran dan inflasi. Di Oman minggu lalu, rakyat berarak membantah kenaikan harga barang dan masalah rasuah di negara itu. Bantahan itu dikatakan fenomena yang jarang sekali berlaku di negara Teluk itu. Ada yang mengaitkannya dengan pengaruh Tunisia. Di Sudan, pembangkang mendesak supaya kerajan totalitarian Presiden Omar al-Bashir diganti. Begitu juga di Algeria dan Mauritania apabila beberapa lelaki membakar diri meniru apa yang dilakukan oleh pemuda penjual buah di Tunisia.

Begitu juga di Yemen turut berlaku bantahan ekoran keadaan ekonomi yang semakin menekan rakyat. Ini menunjukkan negara-negara yang berhadapan dengan masalah ekonomi, kemiskinan, pengangguran dan inflasi yang tinggi mempunyai potensi besar untuk menyaksikan kebangkitan rakyat bagi menjatuhkan kerajaan. Kesan domino itu tidak mungkin akan berlaku di negara-negara Arab yang kaya seperti Qatar, Emeriah Arab Bersatu, Bahrain, Kuwait dan Arab Saudi. Di negara-negara ini rakyatnya hidup senang lenang kerana dibiayai hasil minyak yang melimpah ruah. Pendapatan perkapita rakyat mencecah enam angka. Ini berbeza dengan negara-negara seperti Tunisia, Mesir, Yemen, Sudan dan Oman. Yang mana sebahagian besar rakyat hidup miskin dan tertekan. Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengesahkan ketidakpuasan sosial semakin marak di beberapa negara rantau Arab yang boleh membawa kepada perubahan kerajaan.

Dianggarkan purata kadar pengangguran di rantau Arab adalah 12 peratus antara 2005-2008. Di kalangan belia pula mencecah 30 peratus. Malah laporan PBB menyatakan kebimbangan inflasi yang tinggi dan kenaikan harga makanan akan menjadi titik tolak kepada penentangan rakyat di rantau Arab. Namun, untuk mengatakan apa yang berlaku di Tunisia dan Mesir akan mempengaruhi keseluruhan rantau Arab masih terlalu awal. Penganalisis berpendapat, kesan daripada apa yang berlaku di Tunisia kepada negara lain bergantung kepada bagaimana negara itu berubah. Adakah ia berubah kepada kebaikan atau terus terjerumus ke dalam kancah huru hara? Jika perubahan di Tunisia berjalan dengan elok dan kehidupan rakyat bertambah baik maka kemungkinan ia akan  dicontohi.

SUMBER :
UTUSAN MALAYSIA
08 FEBRUARI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...