23 Disember 2010

ISU SOSIAL : PELUANG MEMILIKI RUMAH SENDIRI


Tanyalah kepada sesiapa sekali pun, pasti tidak ada yang menafikan antara yang menjadi impian ialah untuk memiliki rumah sendiri. Namun berapa ramai pula daripada kita yang mampu berbuat demikian? Ini adalah antara dilema yang wujud dalam sektor hartanah negara apabila banyak projek perumahan yang dibangunkan tidak terjangkau oleh kelompok masyarakat majoriti. Sebaliknya, projek-projek perumahan itu hanya mesra kumpulan mewah apabila harganya terlalu tinggi sehingga boleh disifatkan tidak munasabah. Keadaan itu semakin ketara terutamanya di kawasan-kawasan bandar seperti di sekitar Lembah Klang. Adalah sesuatu yang mustahil ketika ini untuk mencari projek-projek perumahan yang ditawarkan di bawah RM150,000 di sekitar kawasan Lembah Klang. 

Jika ada sekali pun, kekangan lain pula dihadapi oleh pembeli apabila perlu menyediakan bayaran pendahuluan sebanyak 10 peratus. Mengambil contoh rumah berharga RM150,000, pembeli perlu menyediakan wang sendiri sebanyak RM15,000 bagi bayaran pendahuluan. Itu belum ditambah dengan bayaran lain seperti yuran guaman dan sebagainya yang mana pembeli mungkin mengeluarkan wang sendiri sehingga RM20,000. Jumlah ini bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana serta mereka yang baru bekerja adalah terlalu besar. Ini menyebabkan impian untuk memiliki rumah sendiri akhirnya hanya boleh dipenuhi oleh golongan kaya yang bukan sahaja memiliki sebuah rumah, malah lebih daripada itu. Justeru apabila kerajaan memperkenalkan Skim Rumah Pertamaku dengan jaminan pinjaman 100 peratus, ia membuka peluang yang lebih luas kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana untuk memiliki rumah sendiri.

Skim itu yang berkuatkuasa bermula Januari ini diumumkan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Bajet 2011, Oktober lalu. Skim itu akan menawarkan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan sebanyak 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000 dan dibuka untuk pembelian rumah pertama yang berpendapatan isi rumah kurang daripada RM3,000 sebulan. Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) adalah antara syarikat terawal yang menyahut saranan kerajaan itu apabila menawarkan kira-kira 11,000 unit rumah yang sudah siap sepenuhnya kepada pembeli bermula 1 Januari ini. Rumah yang berharga antara RM35,000 hingga RM220,000 itu ditawarkan kepada pembeli rumah pertama yang berpendapatan RM3,000 ke bawah. Daripada jumlah itu, kira-kira 6,300 unit akan ditawarkan tanpa dikenakan bayaran deposit sebanyak 10 peratus iaitu menepati dengan program Skim Rumah Pertamaku. 

Jumlah itu tidak termasuk kira-kira 1,200 unit rumah mampu milik yang akan dibina di bawah projek-projek baru SPNB mulai tahun depan. Projek baru itu meliputi beberapa kawasan di sekitar Selangor, Johor, Kedah dan Sabah. Menurut Pengarah Urusan SPNB, Prof. Dr. Kamarul Rashdan Salleh, SPNB sehingga kini sudah pun menerima beberapa permohonan untuk dipertimbangkan di bawah skim tersebut.  Begitu pun, tidak semua rumah kos rendah boleh ditawarkan di bawah Skim Rumah Pertamaku. Sebaliknya ia hanya dibuka kepada kumpulan sasar yang benar-benar layak seperti golongan berpendapatan rendah dan sederhana serta golongan yang tidak bernasib baik. Golongan muda, mereka yang baru bekerja, warga emas dan keluarga dengan isi rumah yang besar juga antara yang akan dipertimbangkan untuk membeli rumah mampu milik tanpa deposit itu. ''SPNB bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi mengenalpasti mereka yang benar-benar layak untuk membeli rumah di bawah Skim Rumah Pertamaku ini,'' kata beliau. 

Namun di sebalik kemudahan pemilikan rumah yang ditawarkan menerusi skim itu, masih ada beberapa perkara yang perlu diperincikan. Ia terutama berkait dengan keuntungan dan kelebihan secara keseluruhan kepada golongan sasaran tersebut. Antaranya ialah lokasi rumah kos rendah dan sederhana itu yang terletak di pinggir bandar dan agak jauh daripada infrastruktur serta prasarana yang sempurna. Ini menyukarkan pembeli terutama mereka yang bekerja di bandar untuk berulang-alik ke tempat kerja. Malah jika dibuat perhitungan, pembeli rumah mampu milik ini masih perlu menanggung perbelanjaan yang tinggi terutamanya kos perjalanan seperti minyak dan tol. Begitu pun dalam hal ini, tidak banyak yang boleh dilakukan oleh SPNB kerana tanggungjawab menyediakan prasarana dan infrastruktur yang sempurna terletak di bawah agensi kerajaan yang lain. Namun SPNB turut mengakui, ia adalah antara yang perlu diberikan perhatian oleh kerajaan dalam memastikan program pemilikan rumah bagi setiap penduduk benar-benar memberi manfaat secara menyeluruh.

Sebagai penyelesaian yang lain, SPNB melihat adalah lebih baik sekiranya syarikat itu boleh menyediakan rumah kos rendah dan mampu milik di kawasan bandar terutamanya di tengah-tengah kota raya Kuala Lumpur. Ia sememangnya kedengaran tidak munasabah kerana adalah mustahil untuk mendapatkan tanah pada harga yang murah di tengah-tengah bandar. Namun Dr. Kamarul tetap berkeyakinan ia boleh dilaksanakan antaranya dengan membangunkan tanah-tanah milik kerajaan yang terdapat di sekitar bandar. Kerjasama juga boleh dijalankan dengan mendapatkan tanah-tanah milik pihak berkuasa tempatan (PBT) di lokasi strategik untuk dibangunkan rumah kos rendah dan mampu milik. Malah, SPNB juga tidak menolak sekiranya ada tuan tanah yang mahu membangunkan tanah wakaf mereka dengan projek rumah kos rendah dan mampu milik dengan keuntungan secara bersama. 

Kaedah lain yang difikirkan sesuai oleh SPNB juga ialah menerusi kerjasama dengan DBKL untuk membaikpulih flat-flat lama untuk dijadikan kediaman yang lebih selesa dan mampu milik. Bagi SPNB, usaha seperti itu bukanlah satu halangan kerana ia masih meliputi skop tanggungjawab syarikat berkenaan yang turut mengambilalih projek-projek terbengkalai untuk dibaikpulih. SPNB sehingga kini misalnya, sudah membaikpulih kira-kira 77 buah projek terbengkalai sehingga boleh didiami dengan enam projek lain sedang dalam proses baik pulih. Begitu pun bagi Dr. Kamarul, usaha memenuhi impian setiap rakyat Malaysia untuk memiliki kediaman sendiri tidak seharusnya diletakkan sepenuhnya di atas bahu agensi kerajaan seperti SPNB. 

Sebaliknya, semua pihak yang terbabit secara langsung dalam industri hartanah perlu bekerjasama untuk menyediakan satu persekitaran perniagaan hartanah yang boleh disertai oleh setiap kelompok masyarakat. Dari sudut pakej pinjaman misalnya, apa yang boleh dicadangkan ialah tawaran pinjaman diberi berdasarkan pendapatan atau kemampuan individu. Sebagai contoh ialah dengan menawarkan skim bayaran berkala yang murah pada tahun-tahun awal dan ditingkatkan sesuai dengan kenaikan gaji peminjam. Selain bank, pihak-pihak lain yang terbabit dalam sektor pembinaan juga perlu dikawal supaya tidak berlakunya monopoli yang menyebabkan harga rumah meningkat. 

''Begitu juga dengan pihak-pihak lain dalam sektor ini yang tidak seharusnya menjadikan keuntungan sebagai agenda perniagaan semata-mata. Ini kerana pada akhirnya, meskipun SPNB sedaya upaya membina rumah kos rendah, sederhana dan mampu milik kepada orang ramai, ia tidak dapat dimanfaatkan oleh kumpulan sasar kerana tidak sealiran dengan pihak-pihak lain dalam sektor hartanah yang lebih berorientasikan keuntungan dan komersial," katanya.

Oleh MOHD. KHUZAIRI ISMAIL 
Utusan Malaysia
23 Disember 2010

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...