27 November 2010

ISU BAHASA : JAWATANKUASA BAHASA KEBANGSAAN HARUS DISERTAI GOLONGAN MUDA


Penubuhan Jawatankuasa Bahasa Kebangsaan (JBK) membuktikan komitmen jitu kerajaan dalam mendaulatkan bahasa Melayu sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Negara. Ia bukan sekadar retorik untuk meraih sokongan politik semata-mata. Mesyuarat pertama JBK akan dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 30 November ini. Setakat ini, keanggotaan ahli JBK masih belum didedahkan kepada umum. Bagaimanapun, suara dan aspirasi anak muda untuk memperkasa bahasa Melayu tidak boleh dipinggirkan. Justeru, perlu ada wakil dari kelompok anak muda dalam JBK. Dalam konteks ini, Exco Pemuda UMNO Pusat merupakan pilihan terbaik kerana sebahagiannya turut terlibat secara langsung dalam penggubalan dasar kerajaan sama ada secara langsung atau melalui perkongsian idea.

Sebagai contoh dalam laporan Utusan Malaysia pada 13 Oktober lalu, Pengerusi Biro Kebudayaan dan Kesenian pergerakan itu, Jamawi Jaafar mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Bahasa Kebangsaan (SBK) sebagai pelengkap kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Menurut Jamawi, SBK akan berperanan sebagai penguat kuasa yang boleh mengambil tindakan mengikut undang-undang supaya bahasa Melayu digunakan secara menyeluruh dalam semua urusan. Manakala DBP berperanan untuk memperkasa usaha pengembangan dan pengukuhan bahasa Melayu tanpa dibebani dengan tanggungjawab penguatkuasaan. Berdasarkan idea bernas ini, wajar untuk JBK membuka pintu keahlian kepada generasi muda yang berjuang secara tertib, bukan mengikut emosi seperti kebanyakan sayap pemuda parti pembangkang. Tambahan pula, Exco Pemuda UMNO juga mempunyai maklumat menyeluruh tentang situasi atau senario di negara kita sama ada dalam aspek politik, ekonomi mahupun sosial.

Oleh sebab itu, mereka tidak akan berhujah atau memberi pendapat secara semberono mengikut darah muda semata-mata tanpa memikirkan akibatnya kepada kestabilan dan keamanan negara. Dari aspek lain, dengan adanya suara anak muda maka pendekatan yang kreatif dan inovatif dapat disuntik dalam memperkasa serta mendaulatkan Bahasa Kebangsaan. Golongan ini banyak terdedah dengan kemajuan teknologi canggih masa kini yang mungkin boleh dimanfaatkan oleh JBK. Misalnya menggunakan laman sosial seperti Facebook dan Twitter untuk kempen penggunaan bahasa Melayu betul ketika berborak di dunia siber atau berutus mesej melalui khidmat pesanan ringkas (SMS). Malah mungkin banyak lagi pendekatan yang boleh disyorkan oleh anak muda kita. Apa yang penting adalah memberi ruang dan peluang untuk mereka bersuara melalui saluran yang betul.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...