20 Mei 2012

ISU ANTARABANGSA : POL POT - MENGUKUR DARJAH KEZALIMAN


Coretan Marhaen


Bagi sesiapa yang pernah ke Phnom Penh dan berpeluang mengunjungi dua pasar tersebut, satu lama, panas dan berdebu manakala satu lagi moden dan teratur - pasti bertemu lelaki-lelaki Kemboja agak berumur yang kudung sebelah kaki atau kedua-dua belah kaki. Dengan baju lusuh, bertongkat atau bertopang, mereka pantas mendekati pelancong atau sesiapa sahaja yang kelihatan seperti warga asing. Namun mereka bukan pengemis. Mereka ialah mangsa jerangkap samar semasa rejim Pol Pot. Rata-ratanya akan membawa kotak kayu seumpama bekas mamak menjual kacang putih sekitar tahun 70-an di Malaysia, yang didalamnya tersusun buku-buku - semuanya tentang kisah penderitaan rakyat Kemboja di bawah pemerintahan zalim rejim Pol Pot.

Jika 10 tahun lalu, penulis tak ambil pot mengenai lelaki-lelaki ini, maklumlah apa yang ada dalam kepala ketika itu hanya lah delima merah dan nilam biru - dua batu berharga yang cukup popular di negara itu untuk dibawa pulang. Entah kenapa, mungkin faktor usia membuatkan penulis cepat simpati melihat kelibat mereka. Dalam keadaan bertopang, berpeluh-peluh dalam cuaca panas , mereka bersusah payah menjual buku. Tiada tajuk lain. Semuanya eksklusif tentang penderitaan di bawah rejim Pol Pot. Siapa Pol Pot? Bagi yang tak tahu, Pol Pot atau nama sebenarnya Saloth Sar ialah ahli revolusi, pengikut pemimpin komunis China, Mao Tse Tung (Maoist), bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Kemboja yang memimpin rejim Khmer Rouge dari 1963 hingga 1998.

Walaupun hanya menjadi Perdana Menteri selama tiga tahun, dasar pemerintahan kuku besinya menyebabkan kematian 800,000 hingga tiga juta rakyat negara itu iaitu lebih 20 peratus populasi penduduk Kemboja, sama ada ketika menjadi buruh paksa di ladang-ladang yang dibukanya, akibat kebuluran atau dihukum mati. Selepas membelek beberapa tajuk, buku First They Killed My Father tulisan seorang wanita Kemboja 'menangkap' mata penulis untuk membelinya. Ternyata berbaloi, buku yang hanya berharga lima dolar Amerika itu sarat dengan kisah benar penulisnya Loung Ung, kanak-kanak yang hanya berusia lima tahun (pada 1975) ketika tentera Khmer Rouge pimpinan Pol Pot 'menceroboh' bandar Phnom Penh termasuk rumahnya yang didiami bersama 13 ahli keluarga.

Pada usia sekecil itu, anak keenam daripada tujuh beradik ini terpaksa menempuh trauma maha dahsyat apabila terpaksa berpisah dengan bapa dan dua abangnya yang 'diculik' tentera Khmer Rouge di depan mata. Ibu dan adik beradiknya yang lain dihantar ke kem buruh paksa dengan abangnya yang baru berusia 10 tahun terpaksa memikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga. Loung sendiri dilatih menjadi tentera kanak-kanak di kem anak yatim. Menyelak beberapa helai pertama buku itu membuatkan penulis teruja untuk mengunjungi Killing Fields - tapak pembunuhan ribuan rakyat Kemboja yang menjadi sasaran rejim termasuk sami Buddha, orang Islam/Melayu Champa, golongan intelek, orang kurang upaya dan etnik Cina, Laos dan Vietnam.

Dikatakan di situ, mangsa diarah menggali kubur mereka sendiri sebelum dipukul hingga mati atau ditanam hidup-hidup. Hasrat ke Killing Fields hampir-hampir terbantut gara-gara rakan serombongan enggan ke sana - antaranya takut. Mujurlah ada yang sanggup menemani ke sana. Perjalanan ke situ mengambil masa 45 minit dari pusat bandar Phnom Penh. Kami melalui jalan yang sesak dipenuhi motosikal dan motor teksi atau tuktuk. Lori-lori terlebih muatan dengan beberapa lelaki bertenggek selamba di atasnya - turut menambah kesibukan jalan yang padat dan berselirat. Selepas hampir kebas terhentak-hentak melalui jalan berbatu kerikil dan berlubang, kami sampai ke destinasi. Kawasan berpagar dan pondok tiket menyambut ketibaan kami. Selepas membayar dua dolar Amerika seorang (terima kasih Zainab Yatim) kami melangkah masuk ke kawasan Killing Fields. Masing-masing ternganga. Inikah dia? Hanya ada satu binaan seumpama menara dengan enam anak tangga di dalam kawasan itu.

Sekitarnya sunyi-sepi, malah para pelancong yang ramai juga senyap tak berbunyi. Mendekati binaan menara tunggal itu, kami tersenyum melihat hamparan Welcome dengan tiga pasu bunga yang tersusun di hadapan pintu kaca. Sesudah membuka kasut - syarat memasuki binaan tersebut dan menolak pintu kaca, kami tergamam melihat apa yang ada di depan mata. Almari kaca bertingkat-tingkat dipenuhi tengkorak manusia yang tersusun rapi dalam rak mengikut usia. Dalam hati berkata - patutlah semua senyap! Tanpa dipaksa-paksa, perasaan sebak menyebu. Kami melangkah keluar dari situ dalam senyap. Berjalan di sekeliling Killing Fields dan melalui pokok besar, lembah dan busut tempat seksaan - terbayang penyeksaan mangsa. Jika tiada ukuran kezaliman, inilah dianya! Tanpa dipaksa-paksa juga penulis terus teringatkan tanah air dan rasa cukup bertuah, lalu cepat-cepat bersyukur!

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
20 Mei 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...