28 September 2011

ISU SOSIAL : SERAMPANG BANYAK MATA

Oleh ZULKIFLI JALILSibuk sungguh Kementerian Dalam Negeri (KDN) saat ini. Selepas fasa pertama proses pendaftaran pekerja asing dan pendatang asing tanpa izin (PATI) untuk Program 6P menerusi sistem biometrik berakhir 31 Ogos lalu, kini ia akan memasuki proses pemutihan. Difahamkan, menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein tidak menang tangan. Setiap fail diterima daripada divisyen para pegawainya hari ini, beliau akan pastikan semua minitnya diperoleh esok. Itu adalah komitmen beliau untuk memastikan keberkesanan sistem penyampaian. Tarikh bermulanya proses pemutihan, komponen kedua dalam Program 6P akan bergantung kepada keputusan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan PATI yang akan dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 3 Oktober depan. Dipercayai penentuan tarikh proses pemutihan yang bakal diumumkan kelak akan mengambil kira keadaan persekitaran dan keselamatan negara. Kejayaan awal Program 6P terserlah menerusi proses pendaftaran yang merupakan komponen pertamanya. Ia menunjukkan hasil positif apabila lebih 2.3 juta pendatang asing tanpa izin (PATI) mendaftar secara sukarela.

Daripada jumlah itu, seramai 1.3 juta adalah PATI manakala selebihnya pendatang yang sah. Persepsi masyarakat ramai tidak tepat bila menganggap Program 6P ini adalah fasa pemutihan semata-mata. Sebaliknya ia menjurus kepada pelaksanaan program penyelesaian menyeluruh terhadap pekerja asing dan PATI serta termasuklah pelajar," ujar Setiausaha KDN, Tan Sri Mahmood Adam kepada Utusan Malaysia. Impak kejayaan awal Program 6P tercerna menerusi pelaksanaan biometriknya. Sistem ini melibatkan pendaftaran kesemua 10 cap jari bagi mengelakkan pemalsuan identiti dan dokumen. Data tersimpan akan digunakan untuk tindakan penguatkuasaan selepas proses pemutihan berakhir. Sistem ini adalah untuk keselamatan negara dan merupakan salah satu elemen dalam soal penjagaan keselamatan Malaysia. Dan ini sekali gus mendorong ke arah pencapaian agenda besar menangani jenayah rentas sempadan. Selain pendaftaran dan pemutihan, empat lagi komponen 6P ialah Pengampunan, Pemantauan, Penguatkuasaan dan Pengusiran. Di bawah sistem biometrik contohnya apabila cap jari direkodkan, ia secara automatik mempunyai kod bar.

Ia boleh diceraikan dengan sebahagian diletakkan di pasport manakala sebahagian lagi diletakkan dalam dompet. Katakan jika individu terbabit yang telah direkodkan biometriknya ditahan oleh pihak berkuasa atas sesuatu jenayah, maka pihak berkuasa (polis) boleh melakukan imbasan yang pantas dengan menggunakan peranti yang dibawa. Daripada sejumlah 2,320,034 orang pekerja asing dan PATI yang mendaftar untuk Program 6P, seramai 1,016,908 adalah pekerja asing sah dan 1,303,126 PATI. Jumlah itu tidak termasuk yang enggan mendaftarkan diri, tidak termasuk pembantu rumah serta tidak meliputi pelarian dan di Sabah dan Sarawak. Justeru, kalau tidak diambil tindakan dengan tidak melalui proses 6P, masalah ini akan menjadi bertambah serius pada masa akan datang. Daripada proses pendaftaran itu jugalah, rakyat daripada beberapa negara didapati lebih ramai menjadi PATI berbanding pekerja yang sah. Ini terutamanya warga Indonesia iaitu jumlah PATInya adalah seramai 640,609 berbanding pekerja sah seramai 405,312, diikuti Bangladesh 267,803 PATI dan hanya 132,897 pekerja sah. Bagaimanapun jumlah pekerja sah dari Nepal lebih tinggi iaitu sebanyak 221,617 berbanding seramai 33,437 PATI.

Dan daripada 1.3 juta PATI yang telah melalui proses pendaftaran inilah yang meliputi 22 peratus tidak tergolong dalam mana-mana sektor pekerjaan. Inilah elemen penting fasa pemutihan yang akan dibincangkan 3 Oktober tersebut. "Jawatankuasa Kabinet itu nanti akan memberi panduan sama ada hendak diserapkan atau tidak 1.3 juta orang ini ke dalam sektor tertentu. Contohnya, bekerja di bengkel kereta yang setakat ini PATI tidak dibenarkan tetapi keperluannya memang ada. Cuma, bagaimana keperluan atau isu ini hendak diselesaikan, ini akan dibincangkan pada 3 Oktober itu," kata sumber kepada akhbar ini. Ketika ini, sektor yang direkodkan untuk penyerapan pekerja asing dan PATI adalah Perkhidmatan (tertinggi), Perkilangan (kedua tertinggi), Pembinaan, Perladangan, Pertanian dan tidak tergolong dalam mana-mana sektor sekitar 22 peratus. Pada masa sama, program pemutihan ini juga berkait rapat dengan usaha kerajaan untuk mengekang pemerdagangan manusia. Ini termasuk apabila melibatkan penghantaran pekerja asing atau PATI ke Malaysia contohnya warga Bangladesh, yang memerlukan mereka membayar kepada ejen tertentu.

Apabila ini berlaku, bukan sahaja PATI terbabit bebas keluar dan masuk ke negara ini malah kebarangkalian untuk mereka diperdagangkan sebagai hamba abdi adalah tinggi. Dalam aspek ini, Hishammuddin sendiri memberi penekanan kepada jenayah pemerdagangan manusia yang menjadikan negara ini sebagai negara transit. Dalam soal ini jugalah, beliau berbincang dengan rakan sejawatnya di Beijing, China meliputi kemasukan pelancong, perkongsian maklumat dan risikan mengenai sindiket pemerdagangan manusia antarabangsa serta perjalanan barang-barang buatan dalam konteks perdagangan yang boleh ditafsirkan sebagai bahan-bahan ancaman nuklear. Dan difahamkan satu memorandum perjanjian persefahaman akan ditandatangani di Beijing berhubung perkara ini dalam tempoh terdekat. Pemerdagangan manusia adalah jenayah serius. Dikatakan puluhan ribu orang boleh menerobos dari sempadan Thailand ke negara ini jika tidak dikekang ke akar umbi. Kuasa mutlak untuk bertindak membanteras kegiatan ini barangkali bukan kepada tentera. Tetapi yang lebih fokus ialah kepada Jabatan Imigresen yang mempunyai tanggungjawab untuk memastikan pelaksanaan proses undang-undang itu tercapai. Reputasi Imigresen yang diketuai Ketua Pengarahnya, Datuk Alias Ahmad perlu ditingkatkan. Atas sebab itulah Hishammuddin kini mengambil inisiatif mengadakan mesyuarat rutin dengan Ketua-Ketua Pengarah Imigresen negeri. Ironisnya, misi Program 6P berserampang banyak mata.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
28 SEPTEMBER 2011


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...