08 September 2011

ISU PENDIDIKAN : KEMELUT PENDIDIKAN TINGGI DI AMERIKA SYARIKAT


Peningkatan mendadak yuran pengajian di Amerika Syarikat (AS) menjadi masalah serius dalam kalangan pelajar dan penduduk di negara itu yang kini berdepan krisis ekonomi terburuk sejak 1930-an. Dalam tempoh sebulan yang lalu, pengurusan Universiti Michigan mengumumkan peningkatan yuran pengajian sebanyak tujuh peratus, Universiti Oklahoma menaikkan yuran sebanyak 4.8 peratus dan Universiti Nebraska pula sebanyak lima peratus untuk kemasukan pelajar-pelajar baharu. Kos yuran pengajian meningkat pantas berbanding kos-kos lain dalam eknomi negara ini, malah ia lebih pantas berbanding kos penjagaan kesihatan, kadar inflasi dan pendapatan keluarga,” kata Pengasas National Center for Public Policy and Higher Education, Patrick Callan. “Apa yang kita lalui dalam kemelesetan ekonomi hari ini ialah peningkatan trend yang berlaku sejak tiga dekad lalu menyebabkan kos itu terpaksa ditanggung oleh rakyat.” Kemarahan rakyat terhadap pemotongan bajet pendidikan menyaksikan berlakunya tunjuk perasaan pada Mac dan April lalu. 


Situasi itu jelas memberi tekanan kepada golongan pelajar yang kini bergelut dalam menangani beban kewangan yang kian bertambah. Situasi yang sama turut dirasai seorang penuntut baharu di Universiti Middle Tennessee, Natalie Papini. Menurut penerbitan online, Inside Higher Ed, pengurusan universiti itu telah mencadangkan peningkatan yuran pengajian dan kemasukan sebanyak 9.8 peratus tahun ini. “Saya berpendapat peningkatan ini tidak akan berhenti begitu sahaja. Ia akan terus meningkat pada masa-masa hadapan dan tidak akan turun,” kata Papini yang mendapat tawaran beberapa biasiswa namun, lebih rela membuat pinjaman buku-buku teks berbanding membelinya sendiri. “Kami tidak akan membuka alat pemanas pada musim sejuk nanti untuk menjimatkan wang dan kami juga tidak akan memandu ke mana-mana sekiranya tidak perlu,” katanya kepada AFP. Daripada lebih 2,000 universiti yang menawarkan kursus ijazah di AS, terdapat pelbagai kadar yuran yang ditawarkan, kata ahli ekonomi kanan di Pew Research Center, Richard Fry kepada AFP. Kadar terbaik yang ditawarkan setiap universiti, kebanyakannya terletak di negeri-negeri dan daerah yang jauh dari pusat bandar dengan kos mencecah antara AS$3,000 (RM9,000) hingga AS$9,000 (RM27,000) setahun.

Bagaimanapun, bagi universiti swasta dan yang berlokasi di kawasan urban, yuran pengajian yang dikenakan mencecah antara AS$21,000 (RM63,000) hingga AS$42,000 (RM126,000) setahun. Sementara itu, terdapat kurang daripada dua peratus universiti yang mengenakan yuran pengajian melebihi AS$42,000 (RM126,000) setahun. Menurut CollegeBoard, yang memantau trend di peringkat pendidikan tinggi, hanya terdapat satu pertiga dalam kalangan pelajar-pelajar sepenuh masa yang mampu meneruskan pengajian mereka tanpa menerima bantuan kewangan. Sebaliknya lebih ramai pelajar kini terpaksa membuat pinjaman untuk meneruskan pengajian mereka. “Salah satu cara golongan sederhana untuk berhadapan dengan peningkatan yuran pengajian ini adalah melalui pinjaman. “Tidak hairanlah, pinjaman yang melibatkan golongan ini meningkat mendadak. Sekiranya mereka melanjutkan pengajian di peringkat lebih tinggi seperti sarjana, lebih banyak wang yang perlukan,” kata Callan. Menurut CollegeBoard, jumlah pinjaman pendidikan meningkat sebanyak 10 peratus antara tahun 2009 hingga 2010.

Data pada tahun 2008 pula menunjukkan sebanyak 61 peratus pelajar-pelajar daripada keluarga sederhana yang bergantung dengan pendapatan antara AS$60,000 (RM180,000) hingga AS$90,000 (RM270,000) mempunyai hutang pendidikan sekitar AS$17,000 (RM51,000). Angka itu terus meningkat melibatkan institusi swasta yang tidak bersandarkan keuntungan di mana 75 peratus pelajar-pelajarnya mempunyai hutang pendidikan sekitar AS$21,000 (RM63,000). Bagi kolej yang bersandarkan keuntungan pula, lebih 99 peratus pelajar-pelajarnya kini terbeban dengan hutang pendidikan sehingga AS$34,600 (RM103,800) seorang. “Kebanyakan orang sudah mula bersuara: ‘Adakah berbaloi belajar di tempat yang mahal atau adakah ia mampu memberikan pendidikan terbaik jika menuntut di sana nanti?’,” katanya. Berdasarkan kajian dilakukan Pew Research pada Mei lalu, sebanyak 57 peratus rakyat AS berpendapat sistem pendidikan tinggi di negara itu gagal memberikan pelajar dan keluarga mereka pulangan setimpal daripada wang yang telah dilaburkan. “Walaubagaimanapun, adalah lebih baik memasuki kolej atau universiti terutama ketika krisis ekonomi yang melanda di mana kadar pengangguran dalam kalangan mereka yang bergraduasi adalah rendah berbanding mereka yang tidak bergraduasi,” ujar Callan.

Sementara itu, Fry pula memberitahu yuran pengajian di kolej dan universiti masih tinggi disebabkan masyarakat bersedia membayarnya kerana lazimnya, peluang pekerjaan yang dijanjikan lebih cerah jika menuntut di pusat-pusat pengajian tinggi yang mahal itu. Bagaimanapun, kadar yuran pengajian yang tinggi menjadi halangan terhadap usaha negara itu mencapai kejayaan yang diidamkan. “Keseluruhan sistem ini menjadi bersusun lapis mengikut pendapatan,” jelas Callan.


SUMBER
HARIAN KOSMO
8 SEPTEMBER 2011


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...