17 Ogos 2011

ISU SOSIAL : FITNAH DAN KHABAR ANGIN PENULIS BLOG PERLU DIHENTIKAN

Oleh 
DATUK ABDUL GHANI ABDULLAH


Seolah-olah sesetengah penulis blog tidak pernah belajar sedangkan mengetahui bahawa apa yang mereka terbitkan adalah tidak benar, sebaliknya mereka mengambil pendirian yakin untuk menerbitkannya. Apakah mereka tidak boleh mengambil contoh kes baru-baru ini apabila seorang penulis blog terpaksa membayar ganti rugi RM300,000 dan kos mahkamah sebanyak RM100,000 kerana menerbitkan sesuatu yang tidak benar. Sesungguhnya penulis blog bertanggungjawab untuk mengesahkan fakta-fakta mereka. Anda tidak boleh memfitnah orang. Sesungguhnya juga penulis blog tidak mempunyai jumlah wang sebegitu banyak untuk membayar satu-satu saman, apatah lagi bayaran-bayaran yang termasuk kos. Adakah mereka mahu diisytihar muflis seperti yang berlaku di negara jiran? Apakah seseorang ahli politik atau sesebuah pertubuhan yang diwakili oleh penulis blog yang berani memalukan seseorang yang ternama (VIP), mampu membayar semua kos ganti rugi kelak? Saya tidak pasti apakah penulis blog yang menyatakan pembelian sebentuk cincin oleh seorang ternama sebanyak RM24 juta itu mempunyai fakta-fakta yang kukuh.

Jika ya, sila nyatakan kerana penulis blog ini telah menerbitkan kepada pihak awam. Sudah tentu orang ternama tersebut menafikan perkara itu dan anggap ia sebagai fitnah dan berniat jahat. Sebagai rakyat Malaysia, adakah kita harus berdiam diri dan membenarkan ini berlaku berulang kali? Apakah motif penulis blog tersebut? Adakah penulis ini ada sesuatu niat atau sengaja berniat untuk melontar keraguan atau kekeliruan dalam sudut fikiran orang awam? Kerap kali kita mendengar teriakan dari pihak-pihak tertentu atau Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), mengapa tiada tindakan undang-undang diambil terhadap portal berita dan penulis blog yang tulisan mereka menyusahkan dan berbentuk fitnah. Berdasarkan kenyataan menteri berkenaan, telah banyak kes dirujuk kepada Peguam Negara untuk pendakwaan, tetapi seolah-olah tindak balas dari Pejabat Peguam Negara ialah "Tiada Tindakan Lanjut" (No Further Action - NFA). Dalam hal ini beberapa andaian boleh dibuat berkaitan dengan NFA, ia mungkin badan pengawal seliaan yang berkenaan telah gagal untuk menjalankan siasatan secara rapi, gagal untuk mengeluarkan bukti yang ketara lagi kukuh yang boleh berdiri di mahkamah, atau undang-undang yang berkaitan tidak lengkap atau tidak jelas atau tidak mencukupi untuk membawa kes ke pendakwaan.

Saya tidak faham mengapa kita memberi muka kepada penulis-penulis blog yang mendakwa bahawa mereka adalah sebagai juara media alternatif. Tiba-tiba saja media alternatif telah memberi mereka peluang untuk berbohong, memfitnah, mencemuh, membuat tuduhan, memalukan orang semata-mata untuk menunjukkan mereka juga berkuasa dan boleh mempengaruhi pendapat umum. Kerajaan hari ini tidak perlu berdiam diri dan menganggap pembohongan dalam internet sebagai "perniagaan seperti biasa" atau menganggap "ia adalah perkara biasa". Sektor awam, kerajaan perlu bertindak sekarang jika mahu memelihara kedaulatan "tanpa penapisan". Maka kerajaan perlu mewujudkan sebuah jabatan khusus yang dianggotai oleh penjawat yang berkelayakan dalam bidang Teknologi Maklumat (IT) dan mahir dalam semua aktiviti yang berkaitan dengan IT. Jabatan ini hendaklah dilengkapkan dengan kuasa undang-undang untuk memasuki premis, menahan dan mengambil komputer untuk tujuan siasatan dan menemu ramah orang yang difitnah. Sudah tentu sesetengah orang akan menuduh kerajaan bertindak secara autoritarian, tetapi mesejnya perlulah jelas bahawa kita tidak mahu orang yang berdusta dan menipu.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
17 OGOS 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...