01 Ogos 2011

ISU ICT : BUKAN SEKADAR ANGKA

Oleh FAUZIAH AROF
rencana@utusan.com.my


Siapa  kata penduduk di kawasan luar bandar dan pedalaman tidak menghargai teknologi maklumat? Hakikatnya mereka lebih menghargainya dan memerlukannya. Mereka menganggap kemudahan itu sebagai satu rahmat yang besar. Melihat kepada riak wajah dan keterujaan pelajar-pelajar sekolah serta penduduk di kawasan terpencil yang bertepuk tangan dan bersorak gembira setiap kali Telekom Malaysia Berhad (TM), syarikat maklumat dan komunikasi bersepadu terkemuka di negara ini membantu kerajaan melancarkan kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) berkenaan, ia merupakan satu pengalaman yang amat berharga. Bagi Pengerusinya, Datuk Dr. Halim Shafie, menyaksikan sendiri kegirangan masyarakat pedalaman tersebut dengan sambutan mesra yang diberikan, membuatkan beliau merasa gembira sekali gus terharu. ‘‘Kemudahan ini bukan sekadar angka, tetapi lebih daripada itu. Anda akan merasakan kepuasan dengan melihat reaksi mereka, perjalanan yang jauh dan kepayahan kami untuk sampai ke kawasan-kawasan pedalaman yang terlibat dirasakan amat berbaloi,” kata beliau ketika ditemui di pejabatnya baru-baru ini.

Jelas Halim, ia bukan hanya misi untuk meluaskan kemudahan berkenaan ke kawasan terpencil, tetapi yang lebih utama memberikan perkhidmatan itu kepada masyarakat luar bandar dan pelajar-pelajar sekolah yang memiliki pelbagai potensi yang boleh dikembangkan menerusi kebaikan ICT. Betapa tidak, melalui kemudahan ICT mereka boleh menimba pelbagai ilmu, tidak hanya bergantung kepada buku teks selain meluaskan jaringan komunikasi mereka yang terhad. Bagi penduduk lainnya pula, mereka boleh berhubung dengan anak-anak, saudara-mara, rakan-taulan yang jauhnya beratus-ratus kilometer dari kawasan yang mereka diami. Melalui projek e-Bario, iaitu projek perintis Internet luar bandar yang dimulakan pada 1999 dengan kerjasama Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), ia sebenarnya adalah cabaran yang amat besar kepada TM, kerana bukan mudah untuk mengadakan kemudahan berkenaan di kawasan tanah tinggi pedalaman di utara negeri itu yang hanya boleh sampai dengan pengangkutan udara. Projek e-Bario yang pernah memenangi Anugerah e-Asia di Taipei pada 2004 itu membolehkan penduduk di kawasan berkenaan yang rata-ratanya masyarakat Kelabit berhubung dengan dunia luar.

‘‘Dengan kemudahan ini, ada masyarakat Kelabit di sana ada yang singgah dulu ke pusat Internet ini untuk berhubung dengan sanak saudara dan rakan-rakan di luar, sebelum mencari rezeki,” kata Halim yang juga bekas Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dari 2006 hingga 2009 itu. Dalam merapatkan lagi jurang digital antara bandar dan luar bandar, TM juga memainkan peranannya membantu kerajaan menjayakan Program Internet Desa (PID) yang mula dilaksanakan dalam tahun 2000 dengan 14 lokasi perintis di seluruh negara bersama Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi (KTAK) ketika itu dan Pos Malaysia Berhad. ‘‘PID menyediakan infrastruktur ICT termasuk peralatan komputer dan talian Internet, serta penyediaan latihan berterusan yang percuma kepada masyarakat luar bandar. ‘‘Setiap PID diuruskan oleh seorang penyelia dan penolong penyelia yang mempunyai ijazah dan diploma yang dilantik oleh kementerian untuk menyenggara PID,” jelas beliau. Kemudahan yang disediakan di setiap PID melibatkan antara lima hingga sembilan unit komputer, dua unit pencetak, masing-masing satu unit untuk pencetak warna, pengimbas, kamera digital dan talian Internet jalur lebar.

Tambah beliau, TM juga terlibat dalam Rangkaian Penyelidikan dan Pengajaran Kebangsaan (Myren) yang menyediakan jalur lebar khusus berkapasiti tinggi yang menghubungkan 28 institusi pengajian tinggi, masing-masing 20 buah politeknik dan kolej komuniti, institut penyelidikan dan makmal saintifik untuk menjalankan penyelidikan dan pendidikan yang dilancarkan pada 2003. Rangkaian itu berhubung terus dengan komuniti penyelidik dan pendidik yang berada di Asia Pasifik, Australasia, Eropah dan Amerika Utara melalui Trans Eurasian Information Network 3 (TEIN 3). ‘‘Bermula 2004 pula, TM terlibat dalam projek SchoolNet yang ideanya dicetuskan oleh KTAK dan Kementerian Pelajaran. Ia melibatkan penyediaan capaian Internet jalur lebar untuk 10,000 buah sekolah di seluruh negara,” jelas beliau. Dengan SchoolNet, pelajar-pelajar di seluruh negara sama ada di sekolah rendah dan sekolah menengah mendapat faedah daripada akses jalur lebar dan aplikasi-aplikasi Internet. SchoolNet mewujudkan satu persekitaran pembelajaran lebih dinamik yang memberikan akses pantas kepada maklumat pendidikan online serta komunikasi interaktif.

Para pelajar juga boleh bertukar-tukar data dan maklumat dengan pengguna lain menerusi rangkaian tersebut. Bagi memastikan SchoolNet dimanfaatkan sepenuhnya, pada Januari 2008, satu program sekolah angkat yang dikenali sebagai GITN TechnoGogy Learning in Schools (GTL Schools) dilaksanakan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran. Program GTL ini melibatkan sekolah di kawasan pedalaman dan luar bandar di seluruh negara. Sekolah-sekolah ini dipilih berdasarkan kadar penggunaan SchoolNet yang rendah. TM juga, kata Halim, terlibat dalam program Promoting Intelligence, Nurturing Talent and Advocating Responsibility atau PINTAR yang dicetuskan oleh Kementerian Kewangan bersama-sama dengan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC). Program itu yang bermula pada Januari 2007, menyaksikan TM mengambil dua buah sekolah di Pulau Pinang sebagai sekolah angkatnya iaitu Sekolah Kebangsaan Bukit Indera Muda (SKBIM) dan Sekolah Kebangsaan Seri Penanti (SKSP) di Bukit Mertajam. 


TM memperuntukkan RM400,000 untuk tempoh 3 tahun bagi kedua-dua sekolah tersebut mengadakan pelbagai aktiviti termasuklah latihan dan bengkel peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), bengkel Bahasa Inggeris, bengkel pengurusan dan penyelenggaraan komputer, kursus-kursus motivasi dan lawatan sambil belajar ke Kuala Lumpur. Melalui projek itu, TM melengkapkan sekolah-sekolah berkenaan dengan komputer – komputer yang dilengkapi dengan sambungan jalur lebar untuk akses Internet yang lebih baik. Kelas-kelas Aplikasi Internet dan Penyelenggaraan Komputer serta kursus motivasi turut disediakan untuk manfaat para pelajarnya Pelaksanaan inisiatif-inisiatif ini adalah selaras dengan hasrat kerajaan untuk merapatkan jurang digital dan jurang informasi antara sekolah-sekolah di kawasan bandar dan luar bandar dalam mewujudkan masyarakat berasaskan pengetahuan bagi membawa negara ke peringkat yang lebih tinggi.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
1 OGOS 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...