14 Mac 2015

KHAZANAH ALAM BUKAN GADAIAN JADI NEGARA MAJU

Penulis: Azran Jaffar
Sumber : Berita Harian Online
Tarikh : 12 Mac 2015 (Khamis)

Memperkatakan mengenai penerokaan hutan dan penebangan balak di negara ini, timbul dua sudut pandangan bertentangan, dengan di satu pihak menganggap pertubuhan bukan kerajaan (NGO) alam sekitar terlalu sentimental berhubung perkara ini kerana mengutarakan terlalu banyak masalah kesan kegiatan ini manakala NGO berkenaan pula menganggap apa yang berlaku, terutama pada waktu ini adalah amat membimbangkan yang mana jika tidak dibendung kita akan kehilangan khazanah alam yang cukup berharga. Tidak kurang juga ada yang seolah-olah mempertikaikan usaha pemuliharaan dan pendidikan dilakukan NGO alam sekitar kerana ada yang berpendapat hasil hutan menyumbang kepada ekonomi sesebuah negeri dan pada masa sama pembangunan perlu dilaksanakan. Justeru, di kawasan yang berhampiran dengan kawasan berpenduduk, hutan harus dikorbankan bagi memberi ruang kepada generasi seterusnya.
  
Penerokaan hutan untuk pertanian

Begitu juga penerokaan hutan dilihat perlu bagi meneruskan agenda pertanian terutama komoditi pertanian dan dalam keadaan tertentu penerokaan hutan untuk perladangan dilihat mengubah taraf kehidupan sesetengah kumpulan masyarakat. Walaupun ladang komoditi dianggap sebahagian daripada kehijauan yang mewarnai bumi negara ini oleh pihak berkepentingan, bagi NGO alam sekitar, kehijauan berkenaan tidak sama kerana ia diisi dengan hanya satu spesies pokok sedangkan hutan didefinisikan sebagai kawasan yang perlu ada 8,000 spesies pokok.


Melihat kepada alam sekitar secara keseluruhan yang turut mencakupi samudera negara, timbul pula dilema, iaitu antara pemuliharaan dan keperluan hidup. Dengan ada yang melihat kemusnahan alam sekitar berlaku akibat desakan untuk mencari makan, tindakan menghalang perkara ini dilakukan penduduk berkepentingan menjadi seakan pemusnah kehidupan mereka yang seolah memiskinkan lagi mereka yang sudah sedia miskin. Namun, walau apa pun pandangan dikemukakan, sebenarnya kita memerlukan hutan dan samudera yang sejahtera bagi memperoleh kehidupan penuh makna. Perubahan cuaca yang berlaku harus menjadi titik kepada semua pihak menilai semula peranan mereka terhadap pemuliharaan alam sekitar yang mana jika tidak kemusnahan lebih teruk menjadi ganjaran kepada semua.

Lestarikan bumi

Justeru, ramai yang melihat banjir besar melanda beberapa negeri di Semenanjung pada Disember lalu yang kemudiannya menjangkit ke Sabah dan Sarawak, sebagai titik tolak untuk semua pihak kembali melestarikan bumi Malaysia yang mana dikatakan sudah kehilangan hampir 70 peratus hutan hujan yang di dalamnya terkandung pelbagai rahsia dan misteri. Tidak menolak segala persoalan dibentangkan mereka yang bertentangan pendapat dengan mereka, NGO alam sekitar sebenarnya mengharapkan walau apa pun dilakukan ia perlu dilaksanakan dengan penuh lestari dan bertanggungjawab dan bagi mereka inilah kata kunci sebenarnya dan apa yang dilakukan itu ada hadnya dan tidak dilakukan sewenang-wenangnya.

Inilah antara apa yang dilontarkan beberapa pihak berkaitan alam sekitar pada Forum Media Khazanah Alam PEKA-MPI 2015, baru-baru ini. Program yang dianjurkan bersama Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam (PEKA) dan Institut Akhbar  Malaysia (MPI) dihadiri kira-kira 100 peserta terdiri daripada wakil NGO berkaitan alam sekitar, wakil institusi pengajian tinggi dan pengamal media. Menyangkal pandangan mereka yang menganggap ladang kelapa sawit dan getah sebagai hutan, Naib Presiden PEKA, Dr Abdul Razak Abdul Rahman, berkata hutan ini hanya ada satu jenis pokok dan bertanya, lantas kepelbagaian apakah yang ditawarkan. Ini juga bertentangan dengan sifat semula jadi hutan hujan yang bertindak sebagai sumber air dan dari aspek lain, adalah pengawal banjir yang cukup hebat.

Kepentingan hutan hujan

Inilah sebenarnya pasangan sejoli, hujan yang banyak diterima rantau sebelah sini ditemukan dengan hutan hujan yang menjadi pelengkap kepada kejadian alam dan apabila ia dipisahkan, maka kesannya adalah banjir yang diterima. Tiada lagi kesepaduan antara keduanya dan ungkapan lengkap melengkapi menjadi satu tinggalan yang kesan akhirnya kepada manusia itu sendiri. Jika dilihat dari satu aspek, hutan sebegini 'menghalau' penghuni asalnya yang satu masa dahulu membiak kerana habitat yang ada membolehkan proses ini berlaku dan kini kehijauan dinikmati tidak sama dan walaupun ada masanya mereka berkunjung juga ke tanah asal itu, tetapi kehadiran mereka dilihat sebagai ancaman kepada tuan baharu.

Jelas Abdul Razak, Malaysia kehilangan bilangan hektar yang besar hutan hujan setahun yang menjadi sumber air dan bagi pemegang konsesi mereka diberi tempoh satu hingga tiga tahun untuk menanam semula, namun sukar untuk dipastikan pihak yang bertanggungjawab melaksanakan tugas penting ini, memantau proses penanaman semula. Dakwanya lagi, sukar juga untuk dipastikan sama ada royalti diterima digunakan untuk tanam semula. Ketidaklestarian dalam penerokaan hutan inilah yang sebenarnya dibimbangkan NGO alam sekitar dan sebagaimana kata Presiden PEKA, Puan Sri Shariffa Sabrina Syed Akil, kegiatan ini bukan sahaja menggugat kehidupan, tetapi juga menjauhkan pelancong dari negara ini dengan United Kingdom contohnya telah mengeluarkan Taman Negara dari destinasi pelancongan mereka.

Kelestarian hutan menyumbang kepada pendapatan negara

Jadi, di mana benarnya hanya pembalakan mampu memberikan sumber ekonomi kepada negara sebaliknya kelestarian hutan juga sebenarnya mampu menyumbang pendapatan, justeru menjaga dan memuliharanya bukan sahaja mengekalkan kehijauan yang ada, tetapi juga memberi kebaikan kepada semua. Sebagaimana katanya lagi, kemusnahan hutan menyebabkan sungai menjadi kecil, air menjadi keruh dan kita kehilangan banyak spesies haiwan dan keajaiban inilah yang hendak dilihat dan diwariskan kepada generasi seterusnya. Menyambung hujah ini, Penyelidik di Sahabat Alam Malaysia (SAM), Meor Razak Meor Abdul Rahman, berkata kita dikenali kerana mempunyai hutan paya bakau yang terpelihara di daerah Larut Matang, tetapi tidak begitu keadaannya di daerah Manjung yang mana hutan berkenaan mengalami kemusnahan kesan daripada pembangunan.  Kedua-duanya berada di negeri yang sama dan kedudukannya juga tidaklah begitu jauh, namun dua situasi ini mampu memberikan kita persepsi yang pelbagai dan jelas apa yang berlaku di Manjung perlukan pembelaan, kerana hutan paya bakau adalah antara tembok terbaik untuk ancaman tsunami yang mana fungsi ini perlu dijaga dengan sebaiknya.

Isu Cameron Highlands

Sementara itu, Timbalan Ketua Setiausaha 1 (Pengurusan Sumber Asli) Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Dr Mohd Ali Mohamad Nor, berkata isu alam sekitar terletak di bawah Kerajaan Negeri dan ada masanya Kerajaan Persekutuan perlu masuk campur seperti apa yang berlaku di Cameron Highlands dan isu alam sekitar sebenarnya membabitkan semua. Daripada apa yang diperkatakan, jelas kita memerlukan satu pendekatan lebih tegas dalam menangani dan mengawasi proses penerokaan hutan di negara ini supaya usaha mengekalkan dan memulihara apa yang ada dapat dilakukan dengan sebaiknya dengan apa yang lebih penting adalah kualiti kehidupan rakyat dapat dijamin kerana tiada gunanya kita menjadi negara maju tetapi khazanah berharga menjadi gadaian.


Justeru, antara sumber pendapatan kepada kerajaan negeri dan kepentingan manusia secara keseluruhan, kelestarian hutan perlu menjadi agenda kerajaan negeri kerana kesejahteraan hidup juga adalah sesuatu yang penting dan tona-tona kehijauan hutan adalah satu warna yang cukup menenangkan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...