19 Februari 2012

ISU BAHASA : BAHASA MELAYU DIKEMBANGKAN HINGGA BERJAYA

Oleh Mazlan Nordin


Adakala keraguan mengenai bahasa Melayu yang diungkit oleh segelintir memadai dijawab seperti berlaku di masa lampau. Umpamanya, kenyataan seorang pemimpin parti oposisi baru-baru ini. Kerana apa yang dipersoalkan telah pun dijawab dengan jelas oleh Profesor Ismail Hussein yang begitu lama menjadi pemimpin Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (GAPENA).

Sedutan:

“Apabila saya di Universiti Malaya pada tahun 1956, iaitu setahun sebelum merdeka, mahasiswa Melayu hanya sekitar 7 peratus daripada semua”.

Kota-kota pada ketika itu semuanya menjadi kota imigran dan masyarakat bukan Melayu bukan saja memboloti penghidupan perniagaan, tetapi juga penghidupan profesional dan intelektual. Kisah Malaysia yang paling menarik ialah bagaimana bangsa Melayu di sana dapat keluar daripada kegelapan itu, dapat mempertahan dan melanjutkan keperibadiannya. Dan timbul semula sebagai satu bangsa yang cukup bermaruah. Dan ini tentulah satu kisah sosiologi dan politik yang rumit lagi panjang dan ini di luar daripada kemampuan saya untuk membicarakannya. Bagaimanapun kita di sini lebih berminat kepada masalah-masalah kebudayaan. Sekitar dua tahun dahulu dalam sebuah pidato di Universiti Indonesia saya katakan yang dua unsur yang mempertahankan keperibadian bangsa Melayu daripada kemusnahan dalam zaman kegelapannya, ialah bahasa Melayu dan agama Islam.

Dan memanglah bahasa, kebudayaan dan agama menjadi topik-topik yang amat penting dalam pergolakan politik Malaysia sepanjang 29 tahun yang lalu”. Profesor Ismail Hussain menyatakan ini dalam ceramah khas Seminar Bahasa, Sastera dan Budaya Malaysia - Indonesia dalam rangka memperingati 20 tahun Nasionalisasi Hubungan Malaysia Indonesia di Universiti Gadjah Mada Yogyakarta, pada 18 November 1986. Tegasnya Malaysia dan Indonesia mewarisi satu sejarah dan satu kebudayaan yang sama untuk ribuan tahun pada zaman lampau, nasib kedua-dua wilayah itu, terkandung dan terjalin erat dalam satu acuan yang tak mungkin dipisah-pisahkan. Semenanjung Tanah Melayu merupakan tanah induk bagi Malaysia baru dan sejarah Semenanjung itu terikat erat dengan Selat Melaka.

Apa yang dikatakan Melayu di Tanah Melayu itu sebahagiannya terdiri daripada orang-orang dari pelbagai suku bangsa dari nusantara, selain daripada Melayu tulinnya - mereka terdiri terutamanya dari suku-suku Aceh, Batak, Minangkabau, Jawa, Bugis dan Orang Asli. Dan selain daripada mereka ini ada pula daripada pelbagai bangsa dari luar Nusantara terutama Tamil, Arab, Cina dan Thai. Menurut beliau lagi walaupun bahasa Melayu dirakamkan sebagai bahasa kebangsaan di dalam Perlembagaan Malaysia dalam tahun 1957, tetapi pelaksanaannya yang tegas tidak pernah dilakukan sehingga 13 tahun kemudian, iaitu dalam tahun 1970. Tetapi dekad 70-an itu juga rupa-rupanya pengakhiran dalam melahirkan satu kelas menengah Melayu yang baru dan yang yakin akibat dasar ekonomi yang dimulakan oleh Tun Abdul Razak.

Seluruh sejarahnya memperlihatkan yang bahasa Melayu dan agama Islam adalah ala penuh keperibadiannya yang terpenting dan jikalau hilang salah satu itu, maka lenyaplah kewujudannya. Bahasa itu satu keyakinan dan kemungkinan bagi ratusan ribu anak-anak tani untuk meluncurkan diri ke dunia moden. Demikianlah segala tanda-tanda menunjukkan yang bahasa Melayu di Malaysia itu terpaksa diperkembangkan sehingga ke matlamat akhirnya dan dilema-dilema sekarang adalah sementara sahaja sifatnya. Demikian antara lain pesanan Profesor Ismail Hussain. Terbaca oleh tukang catat baru-baru ini ialah sebuah makalah dalam majalah Beijing Review oleh seorang warga Singapura, bernama Lim Chiow Ang, yang menjadi expatriat di negara China dan melancarkan perniagaan.

Antara lain beliau menulis: “Bertahun-tahun tinggal di negeri China tidak menjadikan diri saya non-Singaporean”. Beliau mempertahan dan memberi penjelasan mengenai dasar Singapura “jangan meludah, jangan buang sampah sarap, jangan merokok dan banyak lagi hal manakala berlaku perbicaraan tentang Singapura dengan warga China tempatan. Demikian satu gambaran daripada aspek diaspora Asia.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
19 FEBRUARI 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...