02 Disember 2011

ISU ALAM SEKITAR : KESEDARAN URUS SAMPAH MASIH RENDAH

Oleh Mohd. Hazli Hassan


Setiap  hari kita akan berhadapan dengan sampah sama ada yang dihasilkan oleh kita mahupun yang dihasilkan oleh orang lain. Negara juga semakin hari semakin tidak dapat menampung pembuangan sampah yang dihasilkan oleh rakyat negara ini. Ini termasuk mengadakan pelbagai kempen dan penguatkuasaan undang- undang bagi mengekang perkara itu daripada terus berleluasa. Terbaru pindaan akta yang mahukan semua penduduk di negara ini mengasingkan sampah yang boleh dikitar semula dengan pelbagai sampah domestik yang lain. Pindaan akta ini akan membolehkan penguatkuasaan dilakukan kepada mereka yang ingkar dalam mengasingkan sampah mereka. Pada saya, ini merupakan satu langkah terbaik yang berjaya diwujudkan kerajaan dalam mendidik rakyat negara ini daripada tabiat membuang sampah yang tidak teratur.

Namun dalam pelbagai kempen dan pindaan akta dijalankan, masih ada lagi yang tidak sedar akan kepentingan pembuangan sampah secara teratur. Pada mereka sampah merupakan satu perkara remeh yang tidak mendatangkan apa-apa manfaat kepada mereka. Ini berlaku di depan mata saya sendiri beberapa tahun lalu ketika ditugaskan di tengah laut. Satu kejadian berlaku di tengah-tengah laut di mana petugas kerajaan berkenaan dengan selamba mencampak sampah yang dikumpul dan dibuang di dalam tong sampah ke laut. Dia mendakwa hanya sisa makan yang dibuang namun saya dapat melihat segala jenis plastik pembungkus, kertas dan tin turut terapung. Kedua, ketika bot sudah menghampiri jeti, kakitangan yang berlainan pula mencampak sebungkus sampah yang juga sudah dikumpul ke dalam muara sungai.

Yang hairannya mereka merupakan kakitangan kerajaan yang saya sudah pasti mempunyai protokol atau peraturan khusus tentang pembuangan sampah di laut. Lebih-lebih lagi mereka merupakan petugas yang berkaitan dengan kelautan. Mereka mahu kawasan mereka bersih namun membiarkan laut dicemari sampah yang dihasilkan mereka, sukar juga untuk saya menerima hakikat itu. Sepatutnya merekalah yang menjadi pelindung kepada khazanah negara dan bukan menjadi contoh buruk kepada masyarakat. Mereka sepatutnya lebih tahu mengenai apa yang patut dan tidak dilakukan lebih-lebih lagi di tengah laut. Mungkin mereka tidak mahu memenatkan diri membawa sampah-sampah yang sudah dikumpul di dalam tong sampah naik ke darat. Mungkin mereka juga merasakan tangan-tangan mereka akan busuk untuk membawa sampah-sampah yang dihasilkan mereka sendiri naik ke darat dan laut adalah jalan penyelesaian terbaik.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
12 DISEMBER 2011
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...