03 Mac 2011

ISU AGAMA : PLURALISME AGAMA BOLEH DI BARAT, TIDAK BOLEH DI MALAYSIA

Oleh Nurhaizal Azam Arif
BERITA HARIAN
03 MAC 2011


Kebelakangan ini isu berkaitan pluralisme menjadi topik perbualan hangat. Pernyataan secara tiba-tiba mengenai ‘haram atau halal’ pluralisme ini boleh mengundang kekeliruan masyarakat. Pelbagai perspektif diutarakan mengikut kefahaman masing-masing. Sesetengah berpendapat pluralisme menjadi ancaman kepada Islam dan sesetengah pula berpendapat sebaliknya, iaitu pluralisme patut diterima kerana cara ini dapat membincangkan mengenai ciri-ciri agama masing-masing bagi mencari kefahaman dan mengenali kelainan serta persamaan. Pada pendapat saya, dalam membahaskan isu pluralisme ini, kajian secara menyeluruh dari pelbagai perspektif perlu dilakukan oleh mereka yang mempunyai kepakaran dalam bidang berkaitan dari sudut Islam, sosiologi dan politik bagi membuat rumusan yang sesuai untuk kefahaman masyarakat dan kesesuaian mengikut konteks negara kita.

Kajian sejarah dan latar belakang kemunculan pluralisme ini perlulah difahami untuk mengelak daripada pemahaman yang salah. Hasil analisis saya ada dua pandangan yang popular berkaitan konsep pluralisme ini. Pertama, pluralisme melihat dan mengiktiraf semua agama adalah sama, dan kumpulan yang kedua melihat pluralisme agama ini sebagai toleransi agama atau kepelbagaian agama. Konsep ini sebenarnya hanyalah ciptaan masyarakat Barat dan juga mereka yang bukan beragama Islam. Pandangan pluralisme melihat dan mengiktiraf semua agama adalah sama rata-rata ditentang oleh umat Islam dan juga Kristian kerana pandangan ini tidak selari dengan konsep kebenaran mutlak agama yang sesebuah agama tidak memungkinkan mengiktiraf agama lain. Konsep ini jelas tidak sesuai dan bertentangan bagi negara kita yang berpegang teguh dengan Islam, manakala pandangan pluralisme sebagai toleransi agama bukan saja menerima toleransi kepelbagaian tetapi membuka peluang berinteraksi dengan lebih mendalam dengan agama lain bagi tujuan memahami tentang perbezaan masing-masing secara terbuka. Pendekatan ini juga sebenarnya tidak perlu bagi negara kita.

Dari sudut amalan masyarakat majmuk dalam konteks negara kita, Malaysia mengamalkan kebebasan beragama di samping menjaga agama Islam sebagai agama rasmi negara. Amalan keagamaan seperti hari keraian sesuatu agama cukup dihormati dengan menetapkan cuti perayaan agama sebagai cuti umum negara. Sehinggakan golongan minoriti beragama Hindu yang meliputi cuma sekitar 10 peratus penduduk negara diberi penghormatan cuti bagi dua upacara besar mereka iaitu Deepavali dan Thaipusam. Toleransi dan sensitiviti agama di negara kita sudah berada pada tahap yang membanggakan. Saya rasa tiada sebuah negara lain di dunia memberi penghormatan dan meraikan perayaan agama seperti yang kita lakukan.  Pluralisme yang diketengahkan di Barat terutama di Amerika Syarikat dipelopori bagi membuka peluang masyarakat di sana untuk mengenali agama lain dengan tujuan untuk mengubah stereotaip masyarakat yang lebih didominasi oleh kaum kulit putih Kristian kepada masyarakat yang inklusif yang menerima kepelbagaian serta menghapuskan prejudis, konflik agama dan diskriminasi terhadap warna kulit, jantina, agama dan perbezaan lain.

Sekiranya konsep itu mahu diterap secara bulat-bulat ke dalam konteks Malaysia, kekeliruan dan permasalahan akan timbul kerana kita seolah-olah memberi ubat kepada orang yang salah, sakit tidak hilang, penyakit lain pula yang akan timbul terkena kesan sampingan. Ini adalah kerana latar belakang, permasalahan, sejarah, dan falsafah hidup berbeza antara negara kita dengan negara lain. Kita perlu melihat dari kaca mata kita sendiri mengenai keperluan dan kesesuaian dari sudut konteks negara kita yang mempunyai nilai yang berlandaskan Islam dan budaya Timur. Amalan tanpa kajian dan padanan yang sesuai mungkin akan membawa kepada hasil yang tidak selari dengan masyarakat di negara kita. Oleh itu saya melihat konsep pluralisme yang berasaskan toleransi dan dialog itu menjadi satu keperluan di Eropah dan Amerika Syarikat yang berhadapan dengan Islamofobia tetapi tidak perlu bagi negara kita yang telah sekian lama menerima kepelbagaian dan hidup bersama dalam masyarakat majmuk.

Berkaitan keperluan untuk berdialog antara agama, Islam sebenarnya sudah cukup menerangkan perbezaan antara Islam dengan agama yang lain. Kandungan al-Quran sendiri banyak menceritakan sifat dan ciri-ciri kaum tertentu seperti Yahudi, Kristian, dan golongan lain supaya umat Islam dapat berhadapan dan bergaul dengan mereka secara jelas. Tidak dinafikan ada konflik antara agama di Malaysia, tetapi masih pada tahap minimum dan terkawal. Apa yang kita amalkan selama ini sebenarnya sudah mendahului pluralisme.

Penulis ialah Pensyarah Kolej Undang-undang, Kerajaan, Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...