18 Julai 2015

TIGA UNIVERSITI MALAYSIA MENCAPAI KEDUDUKAN 1,000 TERATAS DUNIA


SELAMAT HARI RAYA

Tiga institusi pengajian tinggi di Malaysia ditempatkan antara 1,000 universiti teratas dunia dalam Centre of World University Rankings (CWUR), dengan Universiti Sains Malaysia (USM) terunggul di kalangan mereka. USM ditempatkan di tangga 482 manakala universiti tertua Malaysia Universiti Malaya (UM) mengambil kedudukan ke-498, diikuti Universiti Putra Malaysia (UPM) di tempat 610. 

Bagaimanapun, kedudukan USM dan UM jatuh berbanding kedudukan mereka pada tahun lepas. USM berada di kedudukan 315 pada 2014 dan UM di 492 manakala UPM bertambah baik kedudukannya, naik daripada kedudukan ke778 tahun lepas. Menurut Presidennya, Nadim Mahassen, CWUR menerbitkan satu-satunya kedudukan universiti global yang mengukur kualiti pendidikan dan latihan pelajar serta memartabatkan ahli-ahli fakulti dan kualiti penyelidikan mereka tanpa bergantung kepada tinjauan dan penyerahan data universiti. 

Antara lapan petunjuknya adalah kualiti pendidikan, dinilai dengan jumlah alumni universiti itu yang memenangi anugerah antarabangsa; pekerjaan, dinilai dengan jumlah bekas pelajarnya yang memegang jawatan ketua pegawai eksekutif; kualiti fakulti, bilangan ahli akademik yang memenangi hadiah;  penerbitan,  penanda rujukan dan paten. CWUR merupakan sebuah organisasi perunding berpangkalan di Arab Saudi dan menerbitkan kedudukan tahunan universiti dunia sejak 2012.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...