JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI09 Disember 2018

NAHAS JALAN RAYA SEMAKIN BURUK DI SELURUH DUNIA, 1.23 JUTA KEMATIAN SETAHUN


Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Kemalangan jalan raya membunuh seseorang setiap 24 saat dengan keseluruhan 1.35 juta kematian trafik direkodkan di seluruh dunia pada setiap tahun. WHO berkata, angka korban tahunan melambung kepada kira-kira 100,000 orang dalam tempoh hanya tiga tahun, manakala kemalangan jalan raya kini pembunuh utama kanak-kanak dan belia berusia antara lima tahun hingga 29 tahun. Kematian ini adalah harga yang tidak patut dibayar untuk pergerakan manusia. “Tiada alasan untuk tidak bertindak,” kata ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus dalam satu kenyataan.

Menurutnya, Laporan Status Global Keselamatan Jalan Raya WHO yang diterbit berdasarkan data dari tahun 2016 menunjukkan situasi menjadi semakin teruk. Dalam laporan terakhirnya, berdasarkan data dari tahun 2013, bilangan kematian akibat kemalangan jalan raya dianggarkan seramai 1.25 juta orang setahun. Menurut WHO, korban kemalangan di Benua Afrika agak tinggi merangkumi 26.6 kematian trafik setiap tahun untuk setiap 100,000 penduduk berbanding 9.3 kematian di Eropah, rantau yang mencatatkan kadar kematian trafik paling rendah di dunia.


Laporan WHO yang diterbitkan semalam itu turut menunjukkan sikap tidak peduli pemilik kenderaan terhadap golongan paling lemah di jalan raya dengan lebih separuh daripada mereka yang terkorban dalam nahas trafik merupakan sama ada pejalan kaki atau penunggang dan pembonceng kenderaan dua roda seperti motosikal serta basikal. Pejalan kaki dan penunggang basikal merangkumi 26 peratus daripada keseluruhan kematian trafik, manakala angka tersebut mencecah 44 peratus di Afrika. Sementara itu, penunggang dan pembonceng motosikal merekodkan 28 peratus daripada keseluruhan korban di jalan raya tetapi angka itu melonjak kepada 43 peratus di Asia Tenggara, demikian menurut laporan WHO.