25 Februari 2017

BUKU "PENDEKATAN EFEKTIF MEMAHAMI TATABAHASA BAHASA MELAYU"


BARISAN PENULIS

Nawi Ismail
Raminah Hj Sabran
Wahida  Abd Wahid
Mohd Sis Mohd Yatim
Zulkarnain Farihin Abdullah

SEKAPUR SIRIH SEULAS PINANG

Kami bersyukur ke hadrat Allah swt kerana atas limpah kurnia-Nya, kami berjaya menyiapkan satu lagi buku yang diharapkan dapat membantu pembaca, khususnya pelajar tingkatan enam yang mengambil mata pelajaran Bahasa Melayu untuk mempelajari dan menguasai aspek-aspek tatabahasa bahasa Melayu.
           
Sesuai dengan tajuknya, buku ini kami hasilkan dengan menggunakan pedekatan yang difikirkan mudah dan berkesan untuk mempelajari tatabahasa bahasa Melayu. Perkara ini kami usahakan kerana berdasarkan  pengalaman kami mengajarkan tatabahasa dalam kalangan pelajar, khususnya pelajar tingkatan 6, kami mendapati kebanyakan pelajar beranggapan bahawa tatabahasa  sukar untuk dipelajari dan diingati. Hal ini menyebabkan pelajar kurang berminat untuk mempelajari tatabahasa. Akibatnya, mereka tidak menguasai aspek bahasa yang penting ini dengan baik dan akhirnya  gagal menggunakan bahasa Melayu secara berkesan.
           
Dengan tujuan untuk membantu pelajar,  buku ini dihasilkan dengan satu kelainan, iaitu kami mempersembahkan kandungan buku ini dengan mengurangkan ciri-ciri  keilmiahannya. Tujuan kami adalah supaya aspek-aspek tatabahasa yang hendak disampaikan itu mudah difahami. Untuk itu, kami menggunakan pendekatan yang menekankan pembelajaran secara  visual dengan menggunakan unsur-unsur grafik, seperti carta, jadual, dan gambar rajah pada tempat-tempat yang sesuai. Langkah ni bertujuan supaya sesuatu yang hendak disampaikan itu dapat dilihat dengan lebih jelas dan seterusnya aspek itu dapat diingat dengan lebih mudah. Hal ini dikatakan demikian kerana pembelajaran yang sedemikian terbukti mampu meninggalkan kesan yang lebih baik. Kami juga cuba menghuraikan sesuatu konsep atau istilah dengan menggunakan ayat yang ringkas dan mudah, disertai contoh-contoh yang dekat dengan pelajar. Dengan kata lain, kami cuba untuk mengelakkan  pelajar daripada tertekan oleh kesukaran  memahami konsep, istilah dan huraian  yang persembahannya yang terlalu ilmiah. Dengan demikian, diharapkan minat pelajar untuk mendalami tatabahasa bahasa Melayu akan bertambah.
           
Walaupun pada dasarnya buku ini dihasilkan   untuk membantu pelajar tingkatan 6 tetapi kami mengharapkan agar buku ini juga dapat  digunakan oleh  umum (orang awam). Oleh itu,  bagi sesetengah tajuk, liputannya  agak  mendalam dan di luar cakupan sukatan pelajaran Bahasa Melayu tingkatan 6. Bagi mengelakkan pelajar tersasar daripada kehendak sukatan, maka kami sertakan catatan kandungan sukatan pelajaran dan hasil pembelajaran pada permulaan setiap bab. Catatan tersebut bolehlah  dijadikan panduan  oleh guru dan pelajar tingkatan 6. Tegasnya, untuk pelajar yang berkenaan, tumpuan mereka mestilah  pada perincian tajuk yang terkandung dalam sukatan pelajaran dan penguasaan kemahiran yang dinyatakan dalam hasil pembelajaran sahaja. Maksudnya, mereka boleh mengesampingkan  bahagian yang tidak berkaitan dengan sesuatu yang perlu dikuasai oleh mereka.

PENGALAMAN CIKGU ZUL

Saya merupakan insan yang paling kerdil yang serba kekurangan jika dibandingan dengan rakan-rakan penulis yang lain. Oleh sebab itu, saya amat bersyukur kepada Allah kerana diberikan peluang untuk bekerjasama dengan mereka. Puan Hajah Raminah binti Haji Sabran merupakan seorang pakar bahasa Melayu yang banyak pengalaman. Kami amat mengagumi beliau kerana setiap kata yang diujarkan dari bibir beliau merupakan mutiara yang amat berharga. Beliau sentiasa merendah diri dan memberikan bimbingan kepada kami tanpa jemu dan putus asa. Jika kami menemui jalan buntu dalam sesuatu perbincangan, beliaulah yang akan membawa kami keluar dari kekusutan itu dan pastikan kami tidak akan tersesat lagi. Saya secara peribadi amat mengagumi beliau kerana bukan sedikit pengalaman yang saya ceduk dan ilmu yang saya pelajari sepanjang mengenali beliau dari 2012 hingga kini.

Pelantikan saya sebagai wakil Sarawak menjadi Jurulatih Utama STPM pada Januari 2012 merupakan detik bersejarah yang tidak akan saya lupakan hingga ke detik ini. Bermula dari saat itu saya mengenali Tuan Haji Nawi Ismail, Guru Cemerlang Bahasa Melayu Gred Khas C, Tuan Haji Sis bin Mohd. Yatim, dan Puan Hajah Wahida binti Abdul Wajid. Saya sebenarnya telah lama mengagumi Tuan Haji Nawi. Saya pernah menjemput beliau memberi ceramah di sekolah lama saya SMK Sacred Heart. Saya mengajar Bahasa Melayu menggunakan buku-buku yang ditulis oleh beliau. Artikel-artikel yang ditulis oleh Tuan Haji Nawi dalam majalah terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka sentiasa saya baca. Saya kagum dengan kebolehan Tuan Haji Nawi. Saya selalu bercita-cita untuk menjadi guru Bahasa Melayu sehebat beliau. Begitu juga dengan Tuan Haji Sis dan Puan Hajah Wahida, sepanjang mengenali mereka saya memang kagum dengan ilmu dan cara mereka bekerja. Alhamdulillah, saya bepeluang untuk bekerjasama dengan mereka.

Perjalanan saya sebagai seorang guru Bahasa Melayu amat indah. Saya selalu bercita-cita untuk menjadi Guru Cemerlang Bahasa Melayu. Alhamdulillah, saya mendapat menjadikan mimpi itu menjadi realiti. Saya selalu bercita-cita menghasilkan modul atau buku bahasa Melayu yang digunakan oleh guru dan pelajar. Mimpi ini pun jadi realiti. Saya berasa amat bersyukur dengan setiap peluang dan ruang yang diberikan kepada saya. Terima kasih Allah kerana selalu menempatkan diri saya pada kedudukan yang betul pada setiap masa dan ketika. Insyallah, saya akan terus aktif selagi masih diberikan kekuatan untuk menjadi pendidik Bahasa Melayu yang berilmu. Walau bagaimanapun, saya akui saya masih perlu banyak belajar dan belajar terutama dalam aspek tatabahasa. Saya percaya, proses pembelajaran yang berterusan akan menjadikan saya semakin matang untuk menyampaikan ilmu kepada rakan-rakan guru dan anak-anak didik saya.

MAAFKAN SEGALA KEKURANGAN

Akhir sekali, kami berharap agar buku ini dapat mencapai matlamat penghasilannya, dan kami juga amat mengharapkan respons yang membina daripada pengguna agar buku ini dapat ditambah baik pada masa akan datang. Kami akui, dalam edisi pertama buku ini, memang akan terdapat kekurangan dan kecacatan yang kami lakukan. Walaupun kami mempunyai 10 mata untuk melihat berkali-kali setiap muka surat yang ditulis, pasti jua akan terlepas beberapa perkara yang boleh menjejaskan pemahaman pembaca yang menggunakan buku-buku kami. Oleh itu, saya mewakili penulis-penulis lain memohon ampun dan maaf. Segala yang baik itu datang daripada rahmat Allah yang maha esa, yang kurang itu datang daripada kami insan yang hina.


Sekian, terima kasih.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...