28 Februari 2011

BERITA DAN PERISTIWA : GURU DISIPLIN "CABUL" MURID SEBELUM ROTAN?


KUALA LUMPUR: Gara-gara mahu menjadi ‘doktor’, seorang guru disiplin sebuah sekolah menengah di Ampang, di sini, diberkas polis selepas didakwa mencabul 12 pelajar perempuan, Jumaat lalu. Difahamkan, guru lelaki berusia lewat 30-an itu mahu melakukan pemeriksaan mengenai tahap kesihatan semua pelajar terbabit terlebih dahulu sebelum merotan mereka kerana gagal hadir ke perhimpunan sekolah. Dalam kejadian kira-kira jam 7.30 pagi itu, semua pelajar terbabit dilaporkan tidak mengikuti perhimpunan sekolah kerana mendakwa mahu menyiapkan kerja sekolah di dalam kelas.

Menurut sumber, ketika guru disiplin itu melakukan rondaan, dia melihat kumpulan 12 pelajar perempuan tingkatan tiga berkenaan berada dalam kelas sebelum memarahi mereka. Guru disiplin terbabit mahu mengambil tindakan terhadap semua pelajar berkenaan kerana tidak mengikuti perhimpunan. Biarpun semua pelajar cuba menjelaskan keadaan sebenar, guru terbabit tidak mempedulikan alasan itu, sebaliknya memberitahu akan melakukan pemeriksaan kesihatan terhadap semua mereka sebelum mengambil tindakan. Sumber berkata, guru disiplin itu dengan bersahaja memberitahu akan memeriksa tahap degupan jantung mereka.

Dia mendakwa bimbang tahap kesihatan pelajar berkenaan akan menyebabkan mereka pengsan atau mengalami masalah jika dirotan membuta tuli. Guru lelaki terbabit memegang payu dara semua pelajar perempuan berkenaan. Difahamkan, dia mengambil masa kurang daripada 10 saat untuk melakukan pemeriksaan bagi setiap pelajar pada peringkat pertama. Sumber berkata, disebabkan ketakutan, semua pelajar terbabit akur dengan tindakan guru terbabit. Guru disiplin terbabit bagaimanapun sekali lagi melakukan tindakan keji apabila dia mendakwa tidak berpuas hati dengan pemeriksaan kali pertama sebelum melakukannya sekali lagi. Kali ini, dia didakwa memasukkan tangan ke dalam baju semua pelajar perempuan terbabit. Selepas berpuas hati, guru disiplin itu merotan tangan semua pelajar dan meninggalkan kelas berkenaan.

Sumber berkata, sebaik pulang ke rumah, pelajar perempuan berkenaan mengadu perbuatan guru terbabit kepada waris. “Waris yang mendapatkan khidmat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan berkenaan tampil membuat laporan di Balai Polis Pandan Indah. Sebaik menerima laporan, sepasukan anggota polis menahan guru disiplin itu berhampiran sekolah menengah berkenaan, kira-kira jam 11 pagi Sabtu lalu. Difahamkan, dia direman empat hari bagi membantu siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan (KK) iaitu menggunakan kekerasan dengan niat mencabul kehormatan. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan selain penahanan guru terbabit.

KOMEN CIKGU ZUL

Andainya benar guru tersebut melakukan perbuatan itu dengan sengaja, maka guru tersebut merupakan guru yang paling malang di dunia! Sudah termaktub dalam peraturan dan pekeliling bahawa guru lelaki tidak boleh menyentuh pelajar wanita walaupun dia merupakan guru disiplin. Walau bagaimanapun, andainya semua cerita ini hanyalah fitnah disebabkan pelajar-pelajar tersebut benci dengan guru terbabit, maka golongan pelajar tersebut merupakan pelajar yang paling malang di dunia! Hal ini demikian kerana guru yang mendidik, mengasuh, dan membentuk mereka menjadi manusia yang berilmu dan bersahsiah telah difitnah dengan cara yang amat mengaibkan.

Cuma Cikgu Zul terkilan dengan akhbar yang menyiarkan berita ini, tergamak menggunakan istilah 'cabul' yang saya rasa terlalu mengaibkan untuk menghakimi perlakuan guru terbabit. Jika pun  hendak melariskan akhbar, janganlah sampai menjual maruah orang dengan tajuk-tajuk berita yang sensasi sedangkan isinya tidak seperti tajuk yang ditulis! Lantaran itu, Cikgu Zul berharap agar siasatan terperinci hendaklah dilakukan demi sebuah keadilan untuk semua. 

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tetapi kalau Cikgu disiplin itu betul-betul berniat jahat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...