29 Januari 2011

BERITA DAN PERISTIWA : MURID DIROTAN HINGGA TERKENCING

TARIKH : 26 JANUARI 2011
HARI : RABU
TEMPAT : KUALA BESUT, TERENGGANU


Seorang murid tahun empat trauma untuk pergi ke sekolah selepas mendakwa dia dirotan oleh seorang guru selepas menghantar kertas ujian di sebuah sekolah di Kuala Besut di sini pada Rabu lalu. Semasa kejadian, Wan Mohd. Faris Wan Zukri, 10, mendakwa dia baru menghantar kertas ujian kertas pendidikan Islam sebelum dikejutkan dengan tindakan guru lelaki itu yang tanpa sebab telah merotan badannya secara tiba-tiba.

Tindakan guru itu menyebabkan dia terkencing di dalam kelas kerana menahan kesakitan. Waktu kejadian, cikgu itu sedang mengedarkan kertas ujian dan selepas pelajar tersebut menghantar kertas ujian yang telah dijawabnya  kepada cikgunya itu, dia menjenguk kawannya untuk melihat perkara yang dia buat. Tiba-tiba cikgu tersebut datang dan terus merotan belakang badannya. Selepas itu cikgu itu bertanya sakit atau tidak. Belum sempat pelajar itu menjawab, dia telah dirotan sekali lagi oleh guru tersebut.

SUMBER : HARIAN KOSMO
29 JANUARI 2011

KOMEN CIKGU ZUL

Saban tahun kita acapkali dihidangkan dengan pelbagai kes berkaitan dengan isu guru merotan pelajar pada tempat yang tidak sepatutnya. Secara umumnya, garis panduan merotan memang telah dimaklumkan kepada para guru, namun ada segelintir guru menjadikan rotan sebagai salah satu cara untuk menghukum pelajar akibat terlalu geram. Kadang-kala, bukan mudah untuk para guru berhadapan dengan pelajar-pelajar di dalam kelas kerana setiap pelajar mempunyai perangai yang berbeza-beza. Oleh sebab itu, kematangan dan kerasionalan guru amatlah dituntut agar setiap tindakan yang diambil tidak memudaratkan mana-mana pihak.

Dengan menggunakan rotan sebagai alat untuk menakutkan dan menghentikan kenakalan dalam kalangan pelajar, guru boleh terdedah kepada pelbagai risiko yang dijangka dan tidak dijangka. Jadi, jangan sesekali menjadikan rotan sebagai pilihan pertama untuk menghukum. Hakikatnya, pelajar sekarang tidak seperti pelajar dahulu, lasaknya tidak selasak kita, tahannya tidak setahan kita. Jika anak kita sendiri pun dirotan oleh guru yang lain, sedikit sebanyak terbit juga rasa marah dihati kita kepada guru itu walaupun kita sendiri juga ialah guru. 

Berhati-hatilah!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...